latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:40 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Вучић: Изјаве Харадинаја показују да Косово као држава не постоји

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да изјава премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинај да Приштина нема своју спољну политику и да је води САД, показује да Косово као држава не постоји, истакавши да противници Србије нису Албанци, него они коју су стварали такозвану државу Косово.
Александар Вучић, предсједник Републике Србије -
Александар Вучић, предсједник Републике Србије

"Харадинај је рекао да спољну политику воде САД. Ако имате ситуацију да један од стубова државности води неко други, шта онда тражите?", рекао је Вучић за Телевизију "Пинк".

Он је навео да званични Београд разговара о Косову и Метохији са САД, Великом Британијом и неким земљама ЕУ, које "драматично различито доживљавају Косово од Србије".

Коментаришући гостовање Харадинаја на Телевизији "Хепи", Вучић је истакао да није био тренутак за то, али да није желио да угрожава слободу медија.

"Нама нису противници Албанци, него они коју су стварали ту такозвану државу и отимали од Србије територију, и то не од јуче", нагласио је Вучић.

Он је додао да, када говоре Харадинај и Хашим Тачи, и када год неко помисли да су они нешто рекли, треба да зна да им је то неко рекао да кажу.

Вучић је оцијенио да је Запад створио независно Косово и да зато "на Приштину гледају као на своју бебу, коју морају да чувају и одгајају".

"А када је реч о Београду, кажу то дете не морамо баш да убијемо, али не морамо ни да бринемо како да га одгајамо и у које школе да га шаљемо", рекао је Вучић.

Говорећи о хапшењу директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића, он је навео да увијек, када на Косову и Метохији ухапсе или "изубијају" неког Србина, онда по правилу позивају обје стране на уздржаност.

"То је језик који они користе јер су на страни Приштине. Ми знамо каква је тамо реалност", истакао је Вучић.

Он је нагласио да су за Србију стално тешка времена и да ова година неће бити лака јер постоји велика жеља да се ријеши косовскометохијски чвор.

Предсједник Србије каже да, када је ријеч о косовском питању, постоје три стране - Србија, приштинске власти, а према изјавама приштинског званичника Рамуша Харадинаја, и Американци.

"Мислим да против себе имамо много јаких фактора и морамо у свему томе да градимо неке нове односе, учвршћујемо старе, а да се пре свега боримо за своје интересе", додао је Вучић.

Он је рекао да Србија води самосталну спољну политику, "сједи на својој столици", али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на европском континенту без подршке Њемачке, са којом Србија има добре односе.