latinica  ћирилица
17/04/2018 |  10:15 | Аутор: СРНА

У Српској регистровано 20 обољелих од морбила

У Репубици Српској је од 6. марта до 16. априла регистровано 20 обољелих од морбила, од којих је 18 случајева лабораторијски потврђено, саопштено је из Института за јавно здравство Републике Српске.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

У општинама Модрича и Вукосавље пријављено је седам обољелих, у Источном Сарајеву шест, гдје су проглашене и епидемије, у Новом Граду и Козарској Дубици по два, а у општинама Власеница, Шамац и Пале по један обољели.

Из Института наводе да је највећи број обољелих регистрован у узрасним групама од двије до пет година /10/ и 20 до 29 година /четири/, најмлађи обољели има једну, а најстарији 41 годину.

- Од укупног броја обољелих, 19 није вакцинисано или су непознатог вакциналног статуса, само за једно дијете има податак да је вакцинисано првом дозом у складу са обавезним календаром - наводе из Института.

Највећи број обољелих имао је средње тешку клиничку слику, а 16 је хоспитализовано у болницама у Добоју, Источном Сарајеву и Приједору.

Начелник Службе за епидемиологију при Институту за јавно здравство Републике Српске Љубица Јандрић рекла је да су хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља, гдје су обољели пријављени, у сарадњи са болницама и Институтом, одмах предузели све мјере за спречавање ширења епидемије.

- Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, ниског обухвата МРП вакцином у Српској, почетком новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити с циљем благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила - рекла је Јандрићева.

Она је истакла да је једна од најважнијих провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару од навршене прве до 19. године, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Јандрићева је нагласила да ће Институт за јавно здравство Српске, у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама и даље предузимати потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије и о томе редовно извјештавати јавност.

Морбиле су вирусно, заразно обољење, а болест се манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на слузокожи дисајних органа и појавом осипа који се постепено шири по кожи.