latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:26 ⇒ 13:07 | Аутор: Агенције

Инспектори стижу на мјесто хемијског напада, што ће наћи?

Међународни тим инспектора из Организације за забрану хемијског оружја ОЗХО (ОPCW) добио је дозволу да сутра уђе на мјесто хемијског напада, објавила је Русија.
Инспектори ОЗХО у Сирији - Фото: AFP
Инспектори ОЗХО у СиријиФото: AFP

Иако су инспектори у Сирији још од суботе, није им било дозвољено посјетити Думу, у којој се 7. априла према извјештајима медицинских и медијских организација са терена и тврдњама САД, Француске и Велике Британије, догодио напад бојним отровима у којем је погинуло око 70 људи, а повријеђено више стотина.

Сирија и Русија негирају да се догодио такав напад и да је цијела "ствар изрежирана", како се изразио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Међутим, упркос тим тврдњама САД, Британија и Француска извеле су 14. таприла ограничену војну акцију на сиријска постројења која доводе у везу са хемијским оружјем.

Инспекторима ОPCW улаз на мјесто напада у Думи данима није био дозвољен због, како тврди Русија, америчке и савезничке војне акције, као и "безбједносних проблема и чињенице да путеви до Думе још нису разминирани".

Американци оптужили Русе да су уклонили доказе напада

Међутим, америчка делегација у OЗХО оптужила је Русију и Сирију да можда не пуштају инспекторе на мјесто напада како би уклониле доказе. Амерички представник, Кенет Вард, на састанку те организације у Хагу је рекао, да су Руси могли да посјете мјесто напада, те тако утичу на доказе како би спријечили инспекторе да проведу истрагу.

Москва је такве оптужбе одмах одбацила. "Затражили смо објективну истрагу. То је било у самом почетку када се појавила вијест о нападу. Према томе, наводи који су сада усмјерени према Русији су неутемељени", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Инспектори би требало да прикупе узорке, испитају свједоке и документују доказе, како би се закључило да ли је у нападу  било кориштено по међународним конвенцијама забрањено хемијско оружје, али истражитељи немају право да приписују одговорност за такав напад некој од страна.