latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп се предомислио, нема нових санкција Русији?

Амерички предсједник Доналд Трамп одложио је увођење додатних санкција Русији, изјавио је високи званичник америчке администрације.

Он је додао да их Трамп вјероватно ни неће одобрити - уколико Москва не изведе нови сајбер напад или не направи неку другу провокацију,

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је у недјељу да Вашингтон припрема нове санкције Русији због подршке сиријском предсједнику Башару ал-Асаду, али је неименовани званичник Ројтерсу рекао да је "амбасадорка овога пута истрчала пред руду".

Вашингтон пост је први јавио да је Трамп обуставио план о додатним економским санкцијама Русији.

Неименовани званичник администрације САД рекао је да је Трамп забринут да би наметање додатних санкција одмах након удара на челу са САД против снага Асада омело његове напоре да с руским предсједником Владимиром Путином постигне договоре о борби против исламског екстремизма, безбједности на интернету и другим питањима.

Према ријечима тог званичника, Трамп је изразио забринутост да би, уколико администрација не поступи обазриво, тензије између Вашингтона и Москве - које су већ на најнижем нивоу откако је Хладни рат окончан - могле да опасно ескалирају.

Упитана за коментар, Бијела кућа је дала одговор идентичан одговору портпаролке Саре Сандерс, а то је да "разматрају додатне санкције против Русије и одлука ће бити донијета у блиској будућности".

Ипак, још један високи званичник администрација САД каже да је амбасадорка Хејли помало исхитрено поступила када је најавила нове санкције.

- О санкцијама се дискутовало, али је одлучено да се са њима сачека неко вријеме - појаснио је он.

У понедјељак је америчка администрација оптужила хакере које подржава руска влада за глобални сајбер напад на рутере и другу компјутерску опрему, напомиње британска агенција.