latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:00 ⇒ 09:07 | Аутор: Б92

Познати репер први "некласични музичар" добитник Пулицерове награде

Репер Кендрик Ламар добио је овогодишњу Пулицерову награду за музику за свој албум "DAMN", објављено је у Њјујорку. То је прво некласично џез дјело коме је додијељена ова награда.

Добитници овогодишњих Пулицерових награда за новинарство и умјетност објављени су синоћ на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Одбор Пулицерове награде је саопштио да је Ламаров албум обухвата комплексност афроамеричког и америчког живота. Ламар је хваљен за своју дубоко лирски садржај изузетне наступе уживо и свој дубоки микс хип-хопа, изговорених ријечи, џеза, соула, фанка, поезије и афричких звукова.

Његови главни албуми "Good kid, m.A.A.d city", "To Pimp a Butterfly" и "DAMN"  постали су умјетничка дјела, на којима се налазе пјесме у којима је Ламар пјевао о томе како је бити црнац, о уличном животу, полицијском насиљу, издржљивости, преживљавању. Његов реп је тако постао глас генерације.

У области новинарства листови Њујорк тајмс и Вашингтон пост добили су Пулицерову награду за национално извјештавање због освјетљавања истраге о могућим везама између изборног штаба предсједника Доналда Трампа и руских званичника.

Њујорк тајмс и Њујоркер су освојили Пулицера за извјештавање у јавном интересу за извјештаје о Харвију Вајнстајну и сексуалном извјештавању које је активирало покрет #MeToo.