latinica  ћирилица
17/04/2018 |  09:00 | Аутор: СРНА

Јовичић: Преблаге казне за тероризам и одлазак на страна ратишта

Стручњак за безбједност Драгомир Јовичић оцјењује да је казнена политика у БиХ преблага када је ријеч о кривичним дјелима тероризма и одласка на страна ратишта.
Драгомир Јовичић - Фото: Facebook
Драгомир ЈовичићФото: Facebook

Јовичић сматра да правосудне институције на овом плану морају изрицати максималне казне прописане законом да би била послата озбиљна порука потенцијалним новим извршиоцима.

"У БиХ је цијели систем накарадно постављен и у овом случају су казне строже свугдје у окружењу. Док се то не промијени, неће бити озбиљније и успјешне борбе против било које врсте криминала", рекао је Јовичић за "Глас Српске".

Он је навео да се оваквим односом према онима који одлазе на страна ратишта отвара нови извор нестабилности, те да је велики проблем што се на ову проблематику различито гледа у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"На страна ратишта углавном одлазе лица из ФБиХ уз подршку једног дијела политике, а ти безбједносни изазови угрожавају све нас", упозорио је Јовичић.

БиХ предњачи у региону по броју бораца који су отишли на страна ратишта, а највише их је у Сирији и Ираку у саставу "Исламске државе", пише лист.

Иако су за ова кривична дјела предвиђене казне до 10 година затвора, џихадисти су послије повратка у БиХ добијали просјечне казне од око двије године затвора.

Због одлазака на страна ратишта и придруживања "Исламској држави", у Суду БиХ су осуђене 23 особе на укупно 50 година затвора.

Према ранијим извјештајима Министарства безбједности БиХ, на страна ратишта је отишло око 300 људи, иако је незванично стварни број много већи.

Специјални суд у Београду је недавно осудио седморицу оптужених за кривична дјела тероризам, сарадња са "Исламском државом", регрутација српских држављана и ратовање у Сирији на укупно 67 година затвора.