latinica  ћирилица
17/04/2018 |  08:51 | Аутор: СРНА

Запад ће уцјењивати Београд у вези са Косметом, Српском и Русијом?

Запад је, послије ракетних удара у Сирији и директне конфронтације са Русијом, спреман да, у оквиру геостратешког надмудривања са Кремљом, појача и притиске на Србију, па није искључено да западни центри моћи припреме нови пакет уцјена на Београд о питању Косова и Метохије, Републике Српске и веза са Москвом, пишу Вечерње новости.
Србија - Фото: РТРС
СрбијаФото: РТРС

Лист наводи да је циљ приморати Београд да у глобалном судару изабере страну и полако напусти политику неутралности.

Према сазнањима Вечерњих новости из дипломатских извора, ови притисци биће појачани наредних седмица, поготово у оквиру процеса нормализације односа Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ.

"Није искључено да из Брисела наредних дана Београду буде испоручен и конкретан захтјев да се прикључи некој од резолуција или одлука Уније у вези са Сиријом", наводи лист.

Наведено је и да ће јачати притисак на Београд да као гарант Дејтонског мировног споразума покуша да "дисциплинује" предсједника Републике Српске Милорада Додика, а најжешће уцјене очекују се када је ријеч о одбијању Србије да се прикључи санкцијама уведеним Москви.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је очигледно да слиједе велики и помпезни притисци на Србију, али сматра да они неће имати велики "домет".

- И они су свјесни тога да не могу да траже од нас да скочимо у амбис. Покушаће да нас ломе око Космета, Српске и тражиће да се дистанцирамо од Русије. Србија треба да задржи модел неутралне спољне политике и да се на ове пријетње не осврће превише - рекао је Анђелковић.

И професор Факултета за безбједност Зоран Драгишић сматра да је задржавање садашњег курса једина исправна и могућа политика.

- Позиција коју је заузео предсједник Србије Александар Вучић је најбоља опција. Треба се држати подједнако близу и подједнако далеко од обје стране. Само тако можемо да сачувамо мир и безбједност - каже Драгишић.