latinica  ћирилица
17/04/2018 |  07:44 ⇒ 12:11 | Аутор: РТРС

Почела сједница Дома народа ПС БиХ; Данас и о измјенама Изборног закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ наставио је данас у Сарајеву сједницу на којој би делегати требало да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјенама Закона о кривичном поступку БиХ који су предложили делегати из реда хрватског народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Дом народа требало би данас да разматра измјена Изборног закона у области електронске контроле бројања гласова. Делегати би требало да се изјасне и о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.

Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

Док су једни за, други тврде да би такав начин гласања у изборном дану могао изазвати хаос, али и нелагоду код гласача.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другом читању.

Делегати би требало да у другом читању размотре и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, који прописује да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ и његови замјеници убудуће не буду државни службеници, него именована лица.

У првом читању пред Домом народа наћи ће се Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника, који је предложио Савјет министара.

На дневном реду је и захтјев Уставноправне комисије Дома народа за продужење рока за достављање мишљења или обустави законодавног поступка о Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, као и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ, сви у првом читању.

Делегати Дома народа требало би да размотре и више извјештаја, међу којима Извјештај о раду парламентарног војног повјереника, Извјештај о раду Привремене истражне комисије Дома народа за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ, Извјештај о раду Независног одбора парламента БиХ, као независног тијела полицијске структуре БиХ, као и План рада овог одбора, те да дају сагласност за ратификацију низа међународних споразума.

Извор: РТРС/СРНА