latinica  ћирилица
16/04/2018 |  20:41 ⇒ 21:37 | Аутор: РТС

НАТО и званично о хапшењу Ђурића

Инцидент од 26. марта на сјеверу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се рјешавају на конструктиван начин, рекао је за РТС помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет, демантујући да је та организација "оцијењивала" процедуру Ђурићевог одласка у Митровицу.
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Зграда НАТО-а (Фото:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Реакцију НАТО-а на мартовске догађаје у покрајини, када су у Митровици интервенисали приштински специјалци, пренијели су јуче поједини домаћи медији, позивајући се на анонимне изворе у Алијанси, са тврдњом да Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на сјевер Косова, а Хашим Тачи послао полицију без одобрења Кфора.

 За РТС, међутим, у НАТО-у кажу да то није званичан став. У одговору не помињу процедуре.

"Инцидент од 26. марта на сјеверу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се рјешавају на конструктиван начин. НАТО потпуно подржава дијалог и позива на његов наставак, што је могуће прије. То је од кључне важности за мир и стабилност у региону. Кфор наставља да гарантује безбједност и слободу кретања на цијелом Косову, сходно Резолуцији 1244", навео је помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет.

На наводе у појединим медијима реаговала је јуче Канцеларија за Косово и Метохију, наводећи да би такав став представљао сврставање уз Приштину, а против регионалне стабилности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у бруталној акцији косовске полиције ухапшен 26. марта, док је учествовао на округлом столу у Митровачком двору поводом унутрашњег дијалога о Косову.

У Приштини су тада навели да он није имао одобрење да дође на Космет, иако је по Бриселском споразуму довољно да само обавијести приштинске власти о томе, а не да тражи дозволу.

Шеф српске дипломатије је раније данас поновио да је Србија у потпуности поштовала процедуру.