latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Вучић: Рјешење за Косово неће бити безболно за Србе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да није сигуран да ће свој приједлог компромисног рјешења за Косово и Метохију изнијети до краја априла, како је раније најављивао, те да ће приједлог, ако буде могуће, урадити тако да не ослаби позицију Србије.
Кречман и Вучић - Фото: Бета
Кречман и ВучићФото: Бета

"Могу да гарантујем да ћу вриједно радити на томе да се приближимо компромисном рјешењу и да постигнемо договор", рекао је Вучић новинарима у Београду, послије састанка са делегацијом њемачке покрајине Баден-Виртемберг.

Он је навео да, за разлику од других, није за то да се одржава ситуација замрзнутог конфликта и да се чекају нека боља времена.

"Од тога што ћемо да чекамо нека боља времена, само ћемо да дочекамо тежа и лошија времена. А не мислим да сукобе на Балкану треба да остављамо нашој дјеци. Мислим да треба да имамо довољно храбрости и снаге да проблеме рјешавамо сами. Морамо ствари да рјешавамо дијалогом", рекао је Вучић.

Он је навео да са којим год приједлогом да изађе, биће "дочекан на нож" како у окружењу, тако и у Европи, свијету, а посебно у Србији.

"Ако заиста желите рјешење, морате да побиједите на референдуму у својој земљи. Мени није циљ да нешто кажем да бих задовољио неког на западу, а да до рјешења не дођемо, него да задовољим грађане Србије, а да до рјешења дођемо", рекао је Вучић.

Он је навео да му је циљ да грађани Србије добро разумију шта им предстоји у будућности и да истовремено не буду понижени лошим рјешењима.

"Зато ћу се у складу с тим и према томе тако односити - рационало, прагматично, али озбиљно, одговорно и храбро, са жељом да се то рјешење пронађе, а за које сасвим сигурно одмах могу да кажем да неће бити безболно за Србе", истакао је Вучић.

Коментаришући изјаву приштинског званичника Рамуша Харадинаја који је Прешево и Бујановац назвао "источним Косовом", Вучић је рекао да није у стању да коментарише "колике су нечије жеље за некаквим територијама".

СРБИЈА БЕЗ ЊЕМАЧКЕ БОЉЕ ДА НЕ ПОКУШАВА

Њемачка без Србије може, али Србија без Њемачке, без обзира што је Берлин признао Косово, може тешко, односно, боље да не покушава, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је након састанка са премијером њемачке покрајине Баден-Виртемберг Винфридом Кречманом рекао да велика и снажна Њемачка жели да инвестира у Србију и помогне њен еворпски пут.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да Србија са Њемачком има одличне политичке, пријатељске и веома добре економске односе, а ускоро ће трговинска размјена износити пет милијарди евра, док ће до краја године бити 50.000 запослених у њемачким фирмама у Србији.