latinica  ћирилица
16/04/2018 |  18:21 ⇒ 17/04/2018 | 07:35 | Аутор: РТРС

Шта је Савјет министара обећавао, а шта урадио? Цвијановић: Мршави резултати

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да је овај сазив министара урадио највише на европском путу БиХ.

Набрајајући успјехе, заборавио је да спомене да Савјет министара нема парламентарну већину, и да је проходност закона на најнижем нивоу.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић каже да су резултати мршави, а да су српски представници у бх институцијама угушили комуникацију са Српском.

Набрајао је Денис Звиздић успјехе у посљедње три године: раст извоза, индустријске производње, долазак рекордног броја туриста, повећање броја запослених. Ако је тако право је питање зашто нас ЕУ већ није примила под своје окриље, а не да унедоглед чекамо кандидатски статус. По Звиздићу све би било боље, брже и ефикасније да су владе Републике Српксе и Федерације биле спремније за сарадњу.

- У будућности бих волио да прије свега ентитетске владе имају разумијевање за процесе на нивоу БиХ, да занемаримо имагинарне флоскуле о преносу надлежности, да се заједнички окренемо да радимо у интересу грађана - рекао је Звиздић.

Није тако говорио Звиздић, ни његови министри, када су у фебруару на тајној, телефонској сједници изгласали механизам координације који је потпуно дерогирао уставну улогу Републике Српске. Услиједило је снажно реаговање из Бањалуке и успостављање јединог могућег система, који је био основ за достављање одговора на Упитник ЕУ.

- Ја мислим да је овај Савјет министара имао мршаве резултате, да не говоримо о злоупотребама са механизмом координације, то је тако било урушавање уставне позиције Републике Српске - напоменула је Цвијановићева.

Премијерка Српске незадовољна је радом Савјета министара БиХ, и то не због перцепције Сарајева да све оно што долази из Бањалуке обезбриједи и омаловажи, већ због односа српских представника у бх институцијама према институцијама Српске.

- Они су угушили комуникацију са институцијама Републике Српске - истиче премијерка.

Од благог напретка на европском путу у 2015. и 2016. до стагнације у 2017.

Чак 15 мјесеци је требало Савјету министара да одговори на Упитник ЕУ. Уз све то, прерано започета предизборна кампања и губитак парламентарне већине буквално су зауставили усвајање закона у Парламентраној скупштини БиХ што је основни параметар за оцјену успјешности рада.

- Током претходне године мандата најлошији сегмент рада Савјета министара била је лоша закодовна активност јер су имали лошу проходност закона - поручио је Ивица Ћавар из Центра цивилних иницијатива. 

И занимљиво, Звиздић је казао да у Савјету министара не постоји консензус о чланству у НАТО-у, али да све иде у правцу активирања МАП-а. Укњижене су 33 перспективне војне локације на БиХ и то све на територији ФБиХ рекао је Звиздић уз опаску да ће тај процес бити настављен и у Републици Српској пратећи судске одлуке.