latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:56 ⇒ 17/04/2018 | 07:36 | Аутор: РТРС

Званичници Српске с Вигемарком - Српска успјешно проводи обавезе (ФОТО)

Република Српска подржава европски пут, али жели да с Европом сарађује кроз механизам координације.

То су поруке званичника Српске, након састанака са шефом делегације Европске уније Ларс-Гунар Вигемарком. Европски пут и реформска агенда биле су главне теме.

Предсједник Додик Вигемарку је рекао да Српска подржава пут европских интеграција, али искључиво кроз механиизам координације.

Усвојени механизам координације креиран је према најбољим европским праксама и значи прихватање надлежности Републике Српске предвиђених Уставом, рекао је Додик.

Да је механизам координације оквир и када је ријеч о реализацији свих активности у области европских интеграција, укључујући и процес програмирања средстава помоћи Европске уније ИПА 2, закључено је и на састанку с премијерком Цвијановић.

- То сам нагласила господину Вигемарку, да бисмо могли да адекватно планирамо средства и да их повлачима на адекватан начин, да их отворимо могућим корисницма - истакла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Састанак Цвијановић - Вигемарк

Цвијановићева и Вигемарк оцијенили су да се реализација Реформске агенде у Српској одвија у складу с предвиђеном динамиком, и да рефорсмки захвати које проводи Влада Српске дају позитивне резултате, о чему свједоче и сви макроекономски показатељи. Разговарано је и о стратегијама, које се раде на ентитетским нивоима.

- Морам рећи да сам изразила и незадовољство чињеницом да у ФбиХ, у маси ових области, уопште немате стратешке документе. Имате одређене аклционе планове, или неки програм развоја, тако да је потребно да се и они потруде са своје стране да донесу своју стратегију да бисмо могли да извучемо оно што су најважнији орјентири, и за једне и за друге и да на тај начин наступамо према средствима ЕУ - напоменула је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић Вигемарку је рекао да Народна скупштина поступа у складу са Уставом и позитивним законским прописима.

Састанак Чубриловић - Вигемарк

- Сви органи и институције Српске функционишу несметано и Народна скупштина је опредијељена за испуњавње обавеза на путу европских интеграција - поручио је Чубриловић.

Чубриловић и Вигемарк сагласили су се да је важно да предстојећи избори буду спроведени у складу са законом и демократским принципима и да, након њих, органи буду формирани у складу с вољом грађана.