latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:31 | Аутор: РТРС

Русија: Имамо необориве доказе да није било хемијског напада у Сирији

Русија има необориве доказе да инцидента са коришћењем хемијског оружја у сиријском граду Думи уопште није ни било, као и да је за ту провокацију одговорна специјална служба Велике Британије, изјавио је стални представник Русије при Међународној организацији за хемијско оружје Александар Шулгин.

Како је оцијенио, приликом истраге није примијећен ниједан доказ који би указао на то да је у Думи коришћено хемијско оружје.

"Ниједног свједока, ниједно тровање није забуљежено. Није било никаквих остатака хемијског оружја", рекао је он.

Истовремено, руски дипломата је рекао да су пронађени снимци који су потом коришц́ени како би се инсценирао хемијски напад.

"Телевизијама су послати лажни интервјуи са тим људима – они су обојица медицински радници, који су запослени у хитној помоћи у Думи", прецизирао је Шулгин и додао да су ову акцију цјелокупно осмислиле британске службе уз могуће учешће и америчких служби.

"Не можемо са апсолутном сигурношћу да тврдимо, као што то чине наши западни партнери, али имамо неоспориве доказе да 7. априла у Думи није коришћено хемијско оружје. Све је то провокација како би се свијет довео у заблуду и оправдала агресија против Сирије", закључио је он.

Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја.

Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања.

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсјећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Извор: Спутњик