latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:17 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Мјештани Јасенице код Сребреника покренули иницијативу за обнову цркве

Мјештани села Јасеница код Сребреника у Федерацији БиХ, који су почетком посљедњег рата морали да напусте огњишта, покренули су иницијативу за обнову цркве, старе више од 120 година. Некада је то било мјесто окупљања Срба, а данас у том дијелу Федерације живи свега 20-ак српских породица.

Црква посвећена апостолима Петру и Павлу добиће до краја године некадашњи изглед. Препуштена зубу времена, средином 70-тих година прошлог вијека изгубила је функцију.

Захваљујући мјештанима који су покренули акцију обнове храма старог готово вијек и по, њихов родни крај поново ће добити посебно духовно мјесто, гдје су се некада окупљали.

Јово Новаковић, предсједник ИО за обнову цркве у Јасеници, истиче да је то црква која је обједињавала сва та села, а која има и историјску улогу.

''Гдје год ми живјели и радили, одавде се носе успомене које се не могу никад заборавити'', каже некадашњи становник Јасенице Перо Лакић.

Обнова цркве добија на значају и због слабог повратка Срба. Овдје живи 20-ак породица, и углавном су то старачка домаћинства.

Упоредо с обновом цркве, биће изграђена путна дионица која ће олакшати долазак до цркве. Вриједност пројекта је 50.000 марака, а средства ће обезбиједити Министарство за људска права и избјеглице БиХ, Влада Тузланског кантона и општина Сребреник.

''Успјећемо да реализујемо цјелокупан приступни пут, када је у питању и његова изградња и финансирање'', рекао је замјеник начелника општине Сребреник Нермин Турсић.

Црква је стара више од 120 година, некада су се Срби на том мјесту окупљали о сваком значајнијем празнику, молили Богу, вјенчавали, обављали крштења.

У Бијељини је данас одржан састанак Иницијативног одбора за њену обнову, на којем су договорени први кораци у овом важном пројекту.