latinica  ћирилица
16/04/2018 |  17:13 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Пећина Орловача отворена за посјетиоце

Пећина Орловача у Сумбуловцу, код Пала, отворена је за посјетиоце. Локална заједница требало би да, до почетка маја, заврши асфалтирање паркинга, а до половине године биће асфалтиран и приступни пут, како би туристи лакше долазили.

Од прије неколико година кроз секције у основним школама, у Палама и Мокром почело је обучавање младих спелеолога. Данас, сваки свој слободан тренутак проводе у Орловачи.

"Ове године смо ту да Орловачу прикажемо у најбољем свјетлу и да прикажемо народу њен значај и њене љепоте", каже члан Еколошко-спелеолошког удружења Орловача Ивана Ковачевић.

Туристички потенцијал овог драгуља природе је огроман. Увелико се ради на промоцији цијелог комплекса. Општина је издвојила средства за уређење прилаза и паркинга.

"Одређена средства су издвојена, ми очекујемо да ћемо за неких десетак дана почети са асфалтиртањем паркинга пред пећином и то је само дио, а наставак се очекује у току љета", изјавио је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Сви заинтересовани од данас могу разгледати унутрашњост 50 метара уређеног пећинског канала, богатог природним накитом.

"Сигурно да постоји велики значај овог ресурса, јер овдје долази велики број екскурзија пролазника и туриста, и сигурно смо ми препознатљиви по њој, јер је једна од најљепших дестинација", истиче директор Туристичке организације Источно Сарајево Игор Тошић.

Обиласци су организовани три пута дневно, од уторка до суботе.