latinica  ћирилица
16/04/2018 |  16:37 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Ђурђевдански фестивал - изабране композиције и солисти

Има ли неко у Републици Српској ко није чуо за Ђурђевдански фестивал? То је најдуговјечнији и већ 25 година најпознатији фестивал дјечије пјесме у региону, уз који су одрастале генерације. Први фестивал одржан је 5.маја 1994. године, под називом "Дјеца пјевају Републици Српској".
Ђурђевдански фестивал 2018. - Фото: РТРС
Ђурђевдански фестивал 2018.Фото: РТРС

За овај дјечији фестивал у протеклом периоду у региону написано је више од четири стотине композиција. Од почетка су постављени високи професионални стандарди. Композиције и солисте бирају комисије у којима су композитори, музички педагози, музички продуценти и уредници. Композиције се, према гласовним могућностима и карактеру додјељују малим солистима.

Учесници првих фестивала већ су одрасли људи и многи од њих су наставили да се баве музиком. И данас се радо сјећају својих наступа и прате напредовање фестивала, који је одрастао с њима. А фестивал је из године у годину све бољи, у сваком погледу. Од 2005. године постао је интернационални фестивал, на коме учествују, не само дјеца из Европе, него и изван старог континента.

За овогодишњи фестивал одабрано је 16 композиција, које ће пјевати 23 дјеце из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Бугарске, Италије и Русије.

Овогодишњи Ђурђевдански фестивал биће одржан 11. маја, у Спортској дворани "Борик".