latinica  ћирилица
16/04/2018 |  12:18 ⇒ 17/04/2018 | 09:17 | Аутор: РТРС

Приједор- Изложба сценографа Миленка Јеремића

У приједорској Галерији 96, отворена је изложба радова Миленка Јеремића, једног од најзначајнијих сценографа на простору бивше Југославије.

Посјетиоци могу да виде скице, цртеже, фотографије и идејна рјешења сценарија за неке од најпознатијих филмова домаће продукције, које је овај умјетник направио током 50 година дуге каријере.

Скице идејних рјешења сценографије за филмове "Лепа села лепо горе", "Маратонци трче почасни круг" и "Балкански шпијун", само су дио изложбе Миленка Јеремића. Пред приједорском публиком нашло се више од стотину радова овог аутора.

Јеремић је рекао да је изложено из сваког филма по десетак скица, те да му није било лако да уради њихову селекцију. Због тога се, како каже, опредијелио да прикаже више филмова, него да превагне број скица .

Изложбом у Приједору, Јеремић је обиљежио 50 година рада. У каријере дугој пола вијека, иза њега је рад на више од стотину филмских и телевизијских пројеката, али и десетак позоришних представа. Сарађивао је са неким од највећих домаћих редитеља, међу којима су и Саша Петровић, Душан Ковачевић, Емир Кустурица и Срђан Драгојевић. Иако је закорачио у девету деценију живота и даље је активан.

- Управо сам завршио серију "Корени" по роману Добрице Ћосића. То смо снимали четири мјесеца. Спремам поново серију "Нечиста крв", јер сам радио и прву верзију - навео је Јеремић.

Част је бити домаћин изложбе скица једног од најутицајнијих сценариста са ових простора, истиче директор Галерије 96 Тихомир Илијашевић. Поготово, јер врхунски ликовни квалитет његовим радовима омогућава живот и ван филмова због којих су настали.

Тихомир Илијашевић, директор Галерије 96, каже да се на изложби могу буквално препознати кадрови као што су на филму.

- Ја сам Миленка, чак, питао:Јеси ли ти ово накнадно цртао, или? Не, каже, они су снимали по мојим нацртима. Нема већег комплимента за једног сценографа - истиче Илијашевић.

Радове Миленка Јеремића према којима су рађене сценографије неких од најпознатијих домаћих филмова, посјетиоци ће у Галерији 96 моћи да виде до 13. маја.