latinica  ћирилица
16/04/2018 |  09:02 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Трамп инсистира на брзом повлачењу војске из Сирије

Предсједник САД Доналд Трамп инсистира на повлачењу америчке војске из Сирије чим операција против терористичке групе ДАЕШ буде завршена, саопштила је у недјељу портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс.
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com) -
Доналд Трамп (Фото: https://twitter.com)

- Америчка мисија се није промијенила- предсједник је врло јасно рекао да жели да се америчке снаге што прије врате кући. Ми имамо чврсту намјеру да у потпуности сломимо ДАЕШ и створимо услове који им неће дозволити да се врате. Очекује се и да наши регионални савезници и партнери преузму на себе додатне војне и финансијске обавезе за осигурање безбједности у региону - додала је Сандерсова.

Јуче је стална представница САД при УН Ники Хејли рекла да америчке трупе неће бити повучене из Сирије док не буду испуњени циљеви.

- Нећемо отићи док не будемо сигурни да смо постигли оно што желимо. Нека вам буде јасно, ако одемо, када одемо, то ће бити због тога што знамо да се све креће напријед - рекла је она.

Сједињене Америчке Државе, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја. Током војне операције оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, од којих су 71 обориле снаге сиријске противваздушне одбране. Руске снаге нису биле укључене у обарање ракета, али су пратиле сва лансирања. Предсједник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсјећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

Извор: Спутњик