latinica  ћирилица
15/04/2018 |  16:52 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Београд: Скуп подршке сиријском народу

Испред сиријске Амбасаде у Београду данас је, у организацији Српског сабора Заветници, одржан скуп подршке државном руководству и народу Сирије, поводом нелегалног бомбардовања ове земље, које су извршили САД, Велика Британија и Француска.
Београд - Заветници, скуп подршке - Фото: СРНА
Београд - Заветници, скуп подршкеФото: СРНА

Члан Предсједништва Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски поручила је да су Срби уз Сиријце, истичући да српски народ разумије ситуацију у којој се данас налазе Сирија и њени грађани, јер је и сам прије 19 година доживио стравична искуства током злочиначког НАТО бомбардовања.

"Зато су управо у данима када се присећамо невиних жртава НАТО агресије на СР Југославију, наше мисли и надања још јаче усмерена ка сиријском народу. У Србији и српском народу увек ћете имати искреног савезника и пријатеља и уверени смо да ћемо заједничким снагама успешно сачувати мир, слободу и суверенитет наше две земље", рекла је Ђурђевићева.

Ђурђевићева је оцијенила да САД не могу да се помире са губитком своје доминантне улоге у свијету, а Француска и Велика Британија не могу да прихвате чињеницу да више нису колонијалне силе.

Како је навела, "зато ових дана, кршећи међународно право без одобрења СавЈета безбЈедности УН поново покушавају да наметну право јачег, вршећи агресију над Сиријском Арапском Републиком".

"Они покушавају да сломе и понизе Сирију, да од ње направе свој пуки протекторат, али то не успевају управо због државотворне политике председника Башара ел Асада, храброг и поносног отпора сиријског народа и савезничке подршке Руске Федерације!", нагласила је Ђурђевићева.

Она је истакла да је Сирија суверена земља, која је "показала како се чувају национални интереси и државна територија" и потврдила, да је прошло вријеме америчке хегемоније прошло.

"Сирија је пружила адекватан отпор америчком империјализму и повела успешну борбу против радикалног исламског тероризма. Она није поклекла пред силом и притисцима већ је показала свету да постоји избор: бити парче земље за експлоатацију или део заједнице суверених и равноправних држава", рекла је Ђурђевићева.

Делегацију Заветника је након скупа примио амбасадор Сирије у Србији и изразио захвалност због подршке.

Заветници су се још једном захвалили Сирији на њеном принципијелном ставу по питању очувања Косова и Метохије у оквиру Србије и изразили уверење да ће односи двије земље и два народа наставити да јачају у духу искрене сарадње и пријатељства.

Окупљени грађани носили су фотографије сиријског предсједника Башара ел Асада и заставе Сирије и Србије.