latinica  ћирилица
15/04/2018 |  15:04 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Бањалучанин Милан Аћимовић у Бечкој филхармонији

Бањалучанин Милан Аћимовић, који посљедњих неколико година живи и ствара у Београду, уврштен је међу пет студената за серију мастеркласа из дириговања у Бечу, у класи прослављеног диригента Бечке филхармоније Кристијана Шулца.

Изабран је у веома јакој конкуренцији неколико стотина кандидата из цијелог свијета који су се пријавили на интернационални јавни позив.

За њега је то прилика за усавршавање, стицање нових знања, али и отварање нових врата у музичкој каријери.

Начин аплицирања на интернационални конкурс био је обиман и захтјеван, али се труд на крају исплатио, открива Милан Аћимовић, који је добио препоруке истакнутих диригената Даринке Матић Маровић и Бојана Суђића. Сматра да је од пресудног значаја можда био његов ентузијазам, вођење Градског хора Београд који је основао и идеја о оснивању оркестра.

У Бечу ће моћи да се усавршава уз диригента Бечке филхармоније Кристијана Шулца и још неколико угледних професора.
Каже да је то животна прилика.

Усавршавање подразумијева да ће и Милан моћи да диригује Бечкој филхармонији на неколико јавних концерата.

 За Милана је ово остварење дјечачког сна јер је дириговање и хорску музику заволио у дјетињству уз мајку, чланицу хора СПД Јединство, а и сам је наступао у хоровима Јединство и Свети Платон Бањалучки.

Уз све то, он је и пијаниста, композитор, клавирштимер, ди-џеј, свирао је у већем броју бањалучких група, а сарађује и са познатим музичарима у Београду.

- Мислим да сам јако једноставан, а желим да постигнем разноразне ствари и надам се да ће овај живот бити довољан за све то, закључује Милан.

Овај талентовани умјетник нада се да ће му усавршавање у Бечу отворити и многа друга врата, а већ је добио понуду за наставак школовања у Русији.

Бањалучанима поручује да стиже на Демофест, а за јесен планира гала-концерт у Бањалуци са својим хором и оркестром.