latinica  ћирилица
15/04/2018 |  11:14 | Аутор: СРНА

Малешевић отворио изложбу ученичких радова о Јасеновцу

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је данас изложбу ученичких радова о Јасеновцу у Спомен-подручју Доња Градина.
Малешевић отворио изложбу ученичких радова о Јасеновцу - Фото: СРНА
Малешевић отворио изложбу ученичких радова о ЈасеновцуФото: СРНА

Малешевић је рекао да ова изложба представља допринос гајењу културе сјећања на невино страдале жртве логора Јасеновац.

Он је додао да су ученици, да би могли да пишу и сликају о Јасеновцу, морали да сазнају и разговарају са својим наставницима о патњи и страдању народа у том логору.

Захвалнице ученицима награђених радова уручили су министар Малешевић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који су захвалили учесницима који су се јавили на конкурс.

У Доњој Градини данас ће бити одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

У Спомен-подручју "Доња Градина" у току је окупљање учесника. У овом мјесту присутан је велики број грађана и ученика који пристижу аутобусима из разних крајева Републике Српске.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антиФашиста различитих националности. /