latinica  ћирилица
15/04/2018 |  09:59 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Суд за ОВК могао би остати "мртво слово на папиру"

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је да није сигурна да ће заживјети Специјални суд за ратне злочине ОВК на коме инсистира ЕУ, јер се већ дуже вријеме најављује подизање оптужница, а ништа се не догађа.
Нела Кубуровић - Фото: СРНА
Нела КубуровићФото: СРНА

Кубуровићева је подсјетила да ниједна поступак вођен пред приштинским органима и Еулексом није завршен осуђујућом пресудом за злочине над српским и неалбанским становништвом.

"Еулекс најављује и да ће смањити своју мисију и напустити дио који се тиче правосуђа", рекла је Кубуровићева за "Вечерње новости".

Она је напоменула да је велики број предмета, који су били покренути за злочине над Србима, завршен обуставом поступка, без икаквог образложења.

Кубуровићева је оцијенила успјешном диломатску офанзиву Србије за враћање потјерница за Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и осталим косовским Албанцима у систем Интерпола.

"Србија је успела да истера на чистац да су то оптужнице које су донете на основу релевантних закона и да сви треба да поштују међународне прилике", рекла је Кубуровићева.

Она је навела и да је другостепеном пресудом предсједнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу коју је изрекао Механизам за међународне кривичне судове у Хагу потврђена пракса у погледу процесуирања Срба и селективности правде.