latinica  ћирилица
15/04/2018 |  09:54 | Аутор: СРНА

Дачић: За пола године број земаља које су признале Косово пада испод 100

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да може да гарантује да ће број земаља, које су признале самопроглашено Косово, пасти испод стотину.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је за београдску "Политику" рекао да је за њега приоритет да се број признања смањи испод стотину, чиме ће предсједник Србије Александар Вучић имати чвршће аргументе, јер се у разговорима неће полазити од тога да је све већ ријешено

Он је напоменуо да је први почео да ради на томе да земље повлаче признање, да зато често путује у Африку и Азију, због чега се званичници из Приштине на њега жале.

"Пошто то њих страшно нервира, овде сам формирао тим људи који се баве искључиво тим питањем. За мене је то приоритет наше политичке активности", рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да су у ЕУ "сви обећали да ће извршити максималан притисак" на Приштину да формира заједницу српских општина.

Он је поручио да они, који мисле да је признавање самопроглашеног Косова за улазак у ЕУ прихватљива цијена за Београд, не схватају да Србија то не може и никада неће урадити.

На питање хоће ли самопроглашено Косово добити столицу у УН, Дачић је одговорио да би то значило да Србија треба да каже Русији и Кини да се не буне против усласка Косова у УН.

"Можете ли то да замислите да ја урадим? Да кажем /министру спољних послова Русије Сергеју/ Лаврову и кинеском колеги да сам се ово до сада шалио?", рекао је Дачић.

Он је истакао да је за Србију веома важно да одржи чврсте односе са Русијом и Кином, са земљама које нису признале такозвано Косово, али је указао и да се треба трудити да са Њемачком, Француском и САД дође до одређ