latinica  ћирилица
15/04/2018 |  08:02 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Доња Градина - Дан сјећања на жртве усташког злочина, пренос на РТРС од 11.45

У Спомен-подручју Доња Градина данас се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, Доњој Градини.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

Служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици јутрос је почела централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Литургији служи Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење више свештеника и ђакона и пратњу Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке.

Светој архијерејској литургији присуствују бројни грађани, општински званичници и посланици у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац, Вања Бајић и Недељко Милаковић.

За 10.00 часова планирано је отварање изложбе ликовних и литерарних радова ученика о теми "Јасеновац" у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина.

У Спомен-подручју Доња Градина, у општини Козарска Дубица, комеморација ће почети у 11.15 часова полагањем вијенаца на гробном пољу "Тополе".

У 12.00 часова на гробном пољу "Храстови" биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина - геноцида, а вјерски обред подразумијева молитву - православну, јеврејску и ромску.

Обраћање званичника и кратки програм планиран је у 13.00 часова.

Како је најављено, обиљежавању Дана сјећања, присуствоваће, предсједник Српске Милорад Додик, предсједник републичког Парламента Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Пренос из Доње Градине, можете пратити на нашој телевизији од 11 часова и 45 минута.

У Дому културе у Козарској Дубици синоћ је одржана меморијална акедемија "Очи у очи = Градина", у оквиру програма обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у логору Јасеновац.