latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:24 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Црна Гора бира предсједника - анкете предвиђају побједу једног кандидата и то у првом кругу!

У Црној Гори сутра се одржавају предсједнички избори, седми од увођења више-страначја у овој држави. Кандидат ДПС-а, који скоро три деценије влада Црном Гором, је Мило Ђукановић, којем ће на изборни мегдан изаћи чак шест кандидата опозиције. Ђукановић и његов ДПС надају се мањој излазности, а опозиција шансу види у другом изборном кругу.

Ако је вјеровати посљедњим излазним анкетама, побједа најдуговјечнијег лидера једне земље на Балкану у посљедње три деценије, није упитна. 56-годишњи Мило Ђукановић са виртуелних 50,6 одсто подршке, налази се близу резултата који би му донио побједу већ у првом кругу.

-Имамо са чим да изађемо пред наше грађане, то су резултати које смо постигли до сада, а који су одговор на њихова претходна повјерења које су дали нашим кандидатима - истиче Миодраг Вуковић из Демократске партије социјалиста Црне Горе.

Најозбиљнији међу шест противкандидата је Младен Бојанић, некадашњи високи функционер странке Позитивна Црна Гора, који је добио подршку већине разједињених опозиционих странака. Национални Црногорац, који говори српским језиком и иде у СПЦ, успио је придобити и највећу српску странку у овој држави.

Свог кандидата има и дугогодишњи Ђукановићев коалициони партнер - СДП. У трци за предсједника је и Марко Милачић, испред новоформиране Праве Црне Горе. У својој кампањи истицао се ставовима о чланству у НАТО-у и црногорском признању, како је наглашавао, лажне државе Косово, а једна од најупечатљивијих изјава била му је она да су Црногорци и Срби- један народ.

Предсједник Црне Горе биће кандидат који добије више од половине важећих гласова бирача. Уколико ниједан кандидат не освоји тај број, за 14 дана услиједио би други круг избора, у којем би учествовала два кандидата која добију највећи број гласова. Предсједнички мандат у Црној Гори траје пет година.