latinica  ћирилица
14/04/2018 |  18:24 ⇒ 15/04/2018 | 09:26 | Аутор: РТРС

Сталним подсјећањем на геноцид у Јасеновцу против историјског ревизионизма

Предсједник Милорад Додик и предсједник скупштине Недељко Чубриловић присуствоваће сутра у Доњој Градини обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Јасеновцу.

Најцрња страница српске историје, исписана је на гробним пољима Доње Градине. У злочиначком, усташком походу, почињеном прије више од седам деценија под окриљем Независне државе Хрватске, бројне српске, ромске и јеврејске породице, потпуно су угашене.

Само су ријетки међу логорашима имали срећу да преживе јасеновачку голготу. Међу њима је и Дубичанин Никола Бањац, којег и данас прогањају сјећања на стравичне усташке злочине у логору Јасеновац, гдје је као дванаестогодишњак, 1942. године, доведен с породицом. Ту је и посљедњи пут видио оца.

-Отац је први настрадао, њега су у Јасеновцу ваљда стријељали. Углавном, није се више појављивао нигдје. Ми смо се распитивали за њега код људи који су побјегли из Јасеновца, али ништа. Не знам ни ја како сам преживио, како сам остао, то је тешко и описати, јер већина је углавном нестала - прича Бањац.

Хрватска страна често минимизира број српских жртава. То је и „камен спотицања“ између српске и хрватске стране. Са ове стране границе девет гробних поља са 105 масовних гробница, свједочи да је Доња Градина највеће стратиште јасеновачке фабрике смрти.

-Оно што можемо рећи јесте да је Спомен подручје "Доња Градина" доказ да се за вријеме НДХ десио злочин геноцида и то управо потврђује девет гробних поља са 105 масовних гробница огромних димензија - истиче Тања Тулековић, директорка Спомен подручја "Доња Градина".

Синиша Каран, генерални секретар предсједника Републике Српске, истиче да је у систему јасеновачког логора под окриљем Независне државе Хрватске, на најмонструозније начине убијено 700 хиљада људи.

-То је један велики град жртава, величине три Бањалуке. Овдје се и дан данас виде сва звјерства, овдје се осјећа мирис смрти. Они су дио Европске уније и морају то показати - нагласио је Каран.

Јасеновачке жртве никада не смију бити заборављене, а наша обавеза је чување истине. Сутра ће у Спомен подручју бити одржан помен и парастос у знак сјећања на невине жртве. И ове године Радио- телевизија Републике Српске преносиће овај догађај.