latinica  ћирилица
14/04/2018 |  16:29 ⇒ 16:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Пентагон демантује: Ниједна ракета није оборена у Сирији!

Пентагон је саопштио данас да ниједна ракета, од 105, колико су лансирале САД, Француска и Велика Британија није оборена изнад Сирије
Испаљивање ракете (Фото: Пентагон) -
Испаљивање ракете (Фото: Пентагон)

Пентагон је саопштио данас да ниједна ракета, од 105, колико су лансирале САД, Француска и Велика Британија није оборена изнад Сирије, демантујући наводе сиријске и руске владе.

Директор Генералштаба здружених оружаних снага САД, генерал потпуковник Кенет Мекензи рекао је да сиријска противваздушна одбрана није дјеловала ни по ракетама ни по авионима који су били укључени у синоћњи напад, преноси АП.

Русија је раније саопштила да је сиријска ПВО оборила 71 од 103 ракете изнад Сирије.

Он је додао да, према тренунтим информацијама, нема цивилних жртава.

Пентагон је саопштио да је значајно "осакаћена" способност Сирије да користи хемијско оружје у будућности, а да не постоје индиције да је руска противваздушна одбрана дјеловала током синоћњег напада на Сирију.

Главна портпаролка Пентагона Дејна Вајт саопштила је да су САД, Француска и Велика Британија лансирале нападе на Сирију како би каснили сиријског предсједника Башара ал Асада за наводне нападе хемијским оружјем против цивила и да га спријече да такве нападе спроводи у будућности.

- Не можемо да дозволимо тако ужасна кршења међународног права - рекла је Вајт, преноси АП.

Из Пентагона је саопштено да је синоћњим нападом програм хемијског оружја Сирије "враћен годинама уназад", преноси Ројтерс.

Како се наводи, напад је био "јасна порука сиријском режиму да не користи хемијско оружје".

За сада, како је саопштено, нема индиција да је било цивилних жртава у нападу.