latinica  ћирилица
14/04/2018 |  15:50 | Аутор: СРНА

Након напада у Сирији могућ нови мигрантски талас у Македонији

Македонски министар одбране Радмила Шећеринска изјавила је данас да ће дешавања у Сирији имати утицај и на Македонију због новог мигрантског таласа, али и због глобалне ситуације у свијету која не одговара малим државама.
Мигранти у Македонији - Фото: Screenshot
Мигранти у МакедонијиФото: Screenshot

"Оно што се догађа данас од раних јутарњих часова у Сирији показује колико је крхка безбједоносна ситуација у свијету и колико, нажалост, теме мира и безбједности поново постају главне. То је показало и нама, као малој држави, колико је важно да будемо дио система колективне безбједности", рекла је Шећеринска новинарима.

Она је истакла да ће надлежне институције током наредних дана имати додатне разговоре о могућем појачаном мигрантском притиску на граници.

Износећи став Македоније у погледу наводног коришћња хемијског оружја у Сирији, Шећеринска је нагласила да Македонија вјерује да је мир у свијету могућ и да је стабилан свијет могућ само ако се поштују глобална правила.

"Једно од тих глобалних правила је консензус прихваћен у свијету о забрани коришћења хемијског оружја. Употреба хемијског оружја у Сирији може да значи употребу хемијског оружја свуда", закључила је Шећеринска.