latinica  ћирилица
14/04/2018 |  15:45 | Аутор: РТРС

Кустурица: Милош Форман је водио свој живот као и своје филмове

Амерички режисер чешког поријекла Милош Форман водио је свој живот као и своје филмове, оцијенио је српски режисер Емир Кустурица.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

"Подсмијевао се глупостима али је разумио малог човјека који пије пиво, живи у провинцији и трпи егзистенцијалне јаде, док је у Америци изводио доказ да су лудаци на слободи а паметни у лудници", рекао је Кустурица за портал "Искра" поводом смрти америчког режисера чешког поријекла Милоша Формана.

Он је оцијенио да је у животу без илузија, и филмовима који су увијек били већи од живота, типичан Чех са видљивом ироничном дистанцом, створио велика дјела европске филмске културе, а онда, у Америци, велика дјела америчке кинематографије.

"Мало коме је то успјело, чак ни бечки Јевреји који ономад створише Холивуд, нису синтетисали искуство европског егзистенцијализма и америчког сна којег је требало успјешно идеализовати, нагласио је прослављени српски режисер.

Он је навео да се Милош Форман појавио у Њујорку када је сан о идеалној Америци почео да блиједи и реаговао на Реганово затварање лудница широм Америке.

"Тријумфално је уградио у америчко друштво пилулу апсурда у филму 'Лет изнад кукавичјег гнијезда' а велеградски живот Њујорка, његову порнографску страну и распад тамошње фамилије, наговјестио филмом 'Свлачење'. Иако је пазио да буде захвалан за гостопримство и амерички пасош, поменутим филмовима је остварио континуитет хуманог и истинитог третирања људских судбина ухваћених у мреже друштава у чешком комунизму и америчком капитализму.

Из чечке фазе најдубље су се урезали у сјећање 'Љубав једне плавуше' и 'Гори гори моја госпођице'. То су у ствари хемијска једињења славенске идеје о човјеку коју је кроз своје приче, драме и новеле први исцртао Антон Павлович Чехов. Наиме, нико на филму као Форман у чешкој фази није успио да се тако успјешно докопа те славенске душе и преко својих ликова универзализује идеју Чеховљевог егзистенцијализма на филму", оцијенио је Кустурица.

Он је појаснио да су то оне теме и форма која изван драматичних потхвата и силовите драматургије пронађе пејсаже драме човјекове душе.

"Остаће ми у памћењу много сусрета са великаном али и идеја како је некада, када сам ја био студент и касније млад редитељ велика ствар било упознати великог умјетника, редитеља који је обиљежио епоху. Сваки пут сам доживио те сусрете са тремом и стидом пред великаном. Сада је он отишао а бојим се са њим и идеја из 20. вијека да је редитељ кључна личност најважније умјетност. Не само због тога што се технологијом данас играју обучени а не школовани редитељи. Једноставно због тога сто не постоје редитељи као сто је био Милош Форман", закључио је Кустурица.