latinica  ћирилица
14/04/2018 |  12:40 ⇒ 12:40 | Аутор: Б92

Француска поново пријети: Нови напади ако Сирија пређе црвену линију

Циљеви међународних удара на Сирију су испуњени и у овој фази нису планирани нови напади, рекао је француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан.
Жан Ив Ле Дријан (фото:Спутњик) -
Жан Ив Ле Дријан (фото:Спутњик)

Он је додао да би сиријска влада требало да зна да би и нови удари могли бити у плану уколико Дамаск поново пређе "црвену линију", односно употреби хемијско оружје.

"Велики дио сиријског арсенала хемијског оружја је уништен", рекао је Ле Дријан француској телевизији БФМ.

Ле Дријан је напоменуо да нема промјена у плану француског предсједника Емануела Макрона да идућег мјесеца отпутује у посјету Русији.

Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Француска ноћас су извеле ваздушне ударе на Сирију, у којима је погођена и ваздушна база западно од Дамаска, у близини границе са Либаном.

Напад је погодио и војни депо у источном Каламуну, северозападно од Дамаска, локацију у Масјафу 170 километара сјеверно од престонице.

Сиријски медији су јавили да је погођен научно истраживацки центар у Дамаску за који Пентагон тврди да је коришћен за развијање и производњу хемијског и биолошког оружја, пренио је Ројтерс.

Француска министарка одбране Флоранс Парли изјавила је да је француска војска током ноћи гађала главни сиријски центар за истраживање хемикалија и још два објекта.