latinica  ћирилица
14/04/2018 |  08:43 ⇒ 14:51 | Аутор: РТС

Напад на Сирију осудили Русија и Иран, поздравили Израел и Турска

Напад САД, Британије и Француске ће довести до распламсавања тензија у свијету и угрозити међународну безбједност, саопштава Сиријско министарство спољних послова. Осуде из Русије и Ирана. Напад неће остати без посљедица, поручује амбасадор Русије у САД. Израел и Турска поздрављају ударе на Сирију.

Током ноћи, као реакција на наводни хемијски напад у Думи САД, Британија и Француска су напале циљеве у Сирији. Погођене су три локације које имају везе са производњом хемијског оружја, саопштио је Пентагон.

"Западни напад на Сирију неће имати никаквог утицаја на ријешеност сиријске војске у борби против екстремиста и успостављавању контроле над цијелом земљом", саопштило је сиријско Министарство спољних послова.

Ова агресија ће, закључује сиријско Министарство, "само довести до распламсавања тензија у свијету и угрозити међународну безбједност".

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да је нападнута престоница суверене државе која се годинама бори против пријетње тероризма.

Захарова је истакла да је напад извршен у вријеме када је постојала шанса за мирну будућност.

Реаговао је и руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов. Он је поручио да напади на Сирију неће остати без посљедица, јавља РТ.

Осуде стижу и из Техерана. Напад представља флагрантно кршење међународног права и суверенитет Сирије.

Министарство спољних послова Ирана оштро осуђује трипартитну агресију на Сирију и упозорава на посљедице по регион, преноси Ројтерс.

С друге стране, Израел је поздравио напад. Акција предвођена САД је поново успоставила црвену линију коју је Башар ел Асад био прешао, поручују израелски званичници.

"Прошле године предсједник Трамп је учинио јасним да употреба хемијског оружја прелази црвену линију. Ноћас, под америчким вођством, САД, Француска и Уједињено Краљевство су поново успоставили ту линију", навео је израелски званичник.

Турска поздравља ваздушне нападе и сматра их одговарајућим одговором, кажу војни извори у Турској, преноси Ројтерс.