latinica  ћирилица
14/04/2018 |  07:15 ⇒ 10:08 | Аутор: РТС

САД, Британија и Француска напале Сирију, дејствовала сиријска ПВО

Током ноћи САД, Велика Британија и Француска спровеле ваздушне нападе на циљеве у Сирији. У Дамаску дејствовала противваздушна одбрана. Пентагон саопштава да су погођене три локације које имају везе са производњом хемијског оружја.
Напад на Сирију -
Напад на Сирију

По објектима војне и цивилне инфраструктуре у Сирији испаљено је више од 100 крстарећих и ракета "ваздух-земља".

-----ИЗ ЧАСА У ЧАС-------------------------------

9:54 САД и њени савезници погодили цивилне и војне објекте у Сирији, кршећи Повељу УН и међународно право, рекао је руски предсједник Владимир Путин, реагујући на америчко-француско-британску интервенцију у Сирији.

9:47 Сиријски предсједник Башар ал-Асад снимљен је јутрос како долази на посао, након што су снаге САД, Француске и Велике Британије извеле ваздушне нападе у Дамаску и Хомсу.

9:15 Нападе на Сирију сам наредио јер су десетине мушкараца, жена и деце "масакрирани хемијским оружјем за шта је несумњиво одговорна сиријска влада", рекао је француски предсједник Емануел Макрон, истакавши да је "пређена црвена линија коју је Француска поставила у мају 2017. године".

9:10 Више стотина Сиријаца изашло је на тргове у Дамаску у знак протеста због ракетних напада САД, Велике Британије и Француске. Државна телевизија емитује снимак уживо са трга, на којем се види велики број цивила измешаних са униформисаним мушкарцима, а међу окупљенима су и један глумац, посланици и друге јавне личности.

-------------------------------------------------------

Како се наводи, ракете су испаљиване из америчких бродова који су позиционирани у Црвеном мору, затим су ваздушне нападе наносили и тактичка авијација која је лоцирана на Средоземном мору, а бомбе су бацали и бомбардери Б-1Б који су полетејли из региона Танфа, гдје је лоцирана америчка база у Сирији.

Руски војни ресор истиче и да је сиријски ПВО био у приправности тако да је великиј број ракета оборен.

Сиријска војска је користила ПВО системе С-125, С-200, Бук и Квадрат који су произведени прије више од 30 година у Совјетском Савезу.

Русија није користила сопствене противваздушне снаге приликом одбране сиријских циљева од напада САД и њених савезника, додаје руско Министарство.

Више стотина Сиријаца изашло је на тргове у Дамаску у знак протеста због ракетних напада САД, Велике Британије и Француске.

Непосредно након напада, више стотина мјештана почело је да се окупља на тргу Омајад у Дамаску. Велики број њих носио је сиријске, руске и иранске заставе.

Војни удар у Сирији захтијева жесток одговор Русије и читаве међународне заједнице, сматра шеф Комитета Савјета Федерације за одбрану и безбједност Виктор Бондарјов.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао је САД, Француску и Велику Британију да не доводе свијет на опасну ивицу и да траже миран излаз из ситуације у Сирији.