latinica  ћирилица
13/04/2018 |  22:15 ⇒ 23:56 | Аутор: РТРС

Прослављено 20 година Удружења Словенаца Српске (ФОТО)

У Културном центру Бански двор у Бањалуци одржана је свечаност поводом 20 година постојања и рада Удружења Словенаца Републике Српске "Триглав" Бањалука. Поручено је да републичка и градска власт подржава Словенце, и да ресорно министарство има добре односе са републичким Савезом. У Бањалуци је одржано и вече Гламочана.
Вече Гламочана - Фото: РТРС
Вече ГламочанаФото: РТРС

Натпјевавање, гламочко коло; игра и пјесма. Гламочани су обиљежили своје вече. Јубиларној академији поводом 15 година постојања Удружења "Гламочко коло" присуствовали су бројни гости-Дрварчани, Сањани, пријатељи из Новог Сада и Београда.

Причају како су у различитим периодима напуштали родне крајеве. Један од њих је и предсједник Удружења, Рајко Срдић, који већ 25 година живи у Бањалуци.

"Осећам се као Бањалучанин. Гдје год идем, ја кажем да се враћам у моју Бањалуку”. 1995. године велики број људи је напустило Гламоч и највише их је остајало у Бањалуци. Потпуно су се интегрисали и Бањалука је наш град", истакао је Срдић.

Вече Гламочана (Фото: РТРС)

И то доприноси да Бањалука буде богата свима који у њој живе, поручио је градоначелник Игор Радојичић. Град је, каже, домаћин бројним завичајним удружењима.

"Вечерас смо овдје да подржимо Удружење Гламочана. Град подржава сва та завичајна удружења, додјељивањем различитих простора за рад, али исто тако и обезбјеђивањем средстава за финансирање појединих пројеката. Мислимо да је то важно и да чини укупну традицију нашег града", закључио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Вече Гламочана (Фото: РТРС)

Богатству различитости доприносе и мањине. Словенци су обиљежили 20 година постојања и рада републичког Удружења "Триглав".

У Бањалуци данас живи 900 Словенаца, који уживају пуну подршку републичке и градске власти, поручено је на обиљежавању.