latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:37 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Руски одговор - стоп сарадњи у нуклеарној, ракетној и авио сфери...

Русија спрема директан одговор на америчке и западне санкције - контрамјере ће се одразити на сарадњу у нуклеарној сфери, авио-индустрији и по питању ракетних мотора, а Американци више неће моћи да приватизују руске компаније.
Новац - санкције (Фото: Thinkstock) -
Новац - санкције (Фото: Thinkstock)

Контрасанкције ће погодити Француску, Велику Британију и остале земље које имају "одређени став" према Сирији, најављује замјеник шефа Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Чепа.

"Ријеч је о стопирању међународне сарадње Русије са САД и организацијама које се налазе под америчком јурисдикцијом у нуклеарној, авио и индустрији производње ракетних мотора", прецизира он.

Руски посланик Иван Мељников каже да ће закон забранити америчким компанијама и привредницима да учествују у приватизацијама руских компанија.

"Биће предвиђени механизми како да се амерички производи на руском тржишту замијене домаћим", рекао је Мељников и додао да ће нови закон послужити као основа за даљи развој руске економије.

Претходно је саопштено да су посланици Државне думе, предвођени предсједником доњег дома руског парламента Вјачеславом Володином, предложили закон који би представљао одговор на антируску политику САД.

Министарство финансија САД саопштило је раније да су проширене санкције Русији, као и да су ограничења уведена против 14 компанија и 24 чиновника и бизнисмена, подсјећа "Спутњик".