latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:33 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Кошарац: Иванић на најгрубљи начин изманипулисао јавност

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић на најгрубљи начин изманипулисао јавност изјавом да током свог мандата није дао ниједну сагласност за именовање страних судија у Уставни суд БиХ.

"Иванић није учинио ништа да на било који начин проблематизује именовање италијанског судије Ђованија Грасоа у Уставни суд БиХ. Предсједник Европског суда за људска права именовао је Грасоа за судију Уставног суда БиХ 15. децембра 2016. године у јеку жестоких расправа о постојању и улози страних судија у Уставном суду БиХ, а Иванић је то питање једноставно прећутао, баш као што је пропустио да реагује и на многа друга тешка и проблематична питања која су ишла на штету српског народа и Републике Српске", нагласио је Кошарац.

Он је изјавио Срни да у Уставу БиХ пише да стране судије у Уставни суд именује предсједник Европског суда за људска права, након консултација са Предсједништвом БиХ.

"Иванић никада јавности није прецизно одговорио на питање да ли је предсједник Европског суда за људска права консултовао Предсједништво БиХ прије именовања судије Грасоа. Ако није, онда је судија Грасо именован на неуставан начин. Али, ако јесте, а вјерујем да јесте, онда се Иванић прећутно сагласио с тим именовањем јер је и сам признао да није тражио да се то питање отвори на сједници Предсједништва БиХ", истакао је Кошарац.

Он је додао да су консултације са Предсједништвом БиХ уставна категорија, која се не смије и не може заобићи приликом именовања страних судија у Уставни суд БиХ.

"Питајте стручњаке за уставно право и рећи ће вам да консултације заправо значе да Предсједништво БиХ треба да да сагласност на одлуку о именовању страног судије у Уставни суд БиХ. Иванић је пропустио прилику да ово питање стави на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ и да, евентуално, потегне вето и затражи заштиту виталног националног интереса у Народној скупштини Републике Српске. Јасно је да би двије трећине посланика потврдиле Иванићев вето, чиме би постојање страних судија у Уставном суду БиХ било озбиљно доведено у питање", навео је Кошарац.

Он је упозорио на то да је Иванић током протеклог мандата бјежао од свих тешких питања и одлука како се не би замјерио Бакиру Изетбеговићу и бошњачким бирачима у Републици Српској, чијим је гласовима и дошао у Предсједништво БиХ.

Из тих разлога, додао је Кошарац, Иванић је, заједно са Изебеговићем, одбио позив да се појави на Сајму привреде у Мостару.

"Умјесто да подржи један важан и позитиван регионални скуп лидера, међу којима су били и предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и представљање привредних потенцијала Србије и Републике Српске, Иванић је побјегао у Истанбул на скуп једне турске фондације и тако показао да му је од било чега другог битнија подршка Бакира Изетбеговића и неколико хиљада бошњачких гласова у Републици Српској", закључио је Кошарац.