latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:07 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Вишеструке користи од судске нагодбе

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је данас да судске нагодбе доносе вишеструку корист судовима и странкама у поступку, због чега ће се у будућности све више тежити овом начину рјешавању судских поступака.
Милан Тегелтија - Фото: nezavisne novine
Милан ТегелтијаФото: nezavisne novine

Према његовим ријечима, од 16. до 27. априла, у периоду одржавања Седмица судске нагодбе у судовима, све странке у судском поступку у првостепеним и другостепеним судовима могу покренути механизам рјешавања предмета путем судске нагодбе.

"Судска нагодба битна је за судове јер се судови који руководе тим поступцима растерећују, али и за саме странке, које убрзавају поступак и штеде новац", истакао је Тегелтија у изјави Срни.

Према његовим ријечима, рјешавање судских поступака нагодбом биће нешто ка чему ће ВСТС у будућности инсистирати. "Сматрамо да судској нагодби треба тежити у свим случајевима у којима је она могућа", додао је Тегелтија.

Предсједник ВСТС објаснио је да судска нагодба скраћује судски поступак, снижава трошкове суђења, али и штеди новац странкама у поступку јер камате које се обрачунавају за вријеме трајања судског поступка значајно поскупљују потраживања, односно давања.

"Поступак може покренути свака странка која је заинтересована за нагодбу, али да би се приступило нагодби и друга страна која је у судском поступку мора пристати јер је за то потребно двоје", навео је Тегелтија.

Он је додао да је поступак судске нагодбе могуће покренути у основним и окружним привредним судовима у Републици Српској, те општинским судовима и привредним одјељењима у Федерацији БиХ.

ВСТС је позвао све заинтересоване странке чији се предмети воде у првостепеним и другостепеним судовима да у периоду од 16. до 27. априла свој предмет ријеше судском нагодбом.

Странке које су заинтересоване и желе своје предмете ријешити судском нагодбом могу се самостално, преко свог заступника или у договору са супротном страном обратити свом суду или поступајућем судији, те писаним приједлогом или на други начин предложити закључење судске нагодбе.

Поступајући судија ће, у складу са приједлогом и вољом странака и одредбама Закона о парничном поступку, током цијелог поступка настојати да спор ријеши мирним путем, то јест, нагодбом.

Судска нагодба је споразум странака пред судом, а њено закључење је најпогоднији начин рјешавања предмета који се односе на спорове настале из привредних, уговорних, радних односа, те имовинско-правних спорова насталих из породичних односа, као и предмети мале вриједности, односно комунални предмети попут неплаћених рачуна за комуналне услуге.

Из ВСТС-а наводе да све странке судску нагодбу могу склопити пред судовима сваког радног дана, независно од периоду одржавања Седмица судске нагодбе у судовима.

Седмице судске нагодбе реализују се у оквиру Пројекта унапређења ефикасности правосуђа који финансира Влада Норвешке, а реализује ВСТС заједно са судовима.