latinica  ћирилица
13/04/2018 |  09:09 ⇒ 21:02 | Аутор: РТС

СИРИЈА из часа у час: Русија оптужила Британију за догађаје у Думи, Лондон демантује (ФОТО)

Цијели свијет је у ишчекивању – да ли ће Америка, заједно са Британијом и Франуском да започне војне ударе на Сирију. Руско Министарство одбране саопштило је да је Велика Британија умијешана у провокацију у сиријском граду Думи са кориштењем хемијског оружја, која је изведена прошле седмице.

20.05 - Амерички разарач "Винстон Черчил", који може да носи до 90 ракета "томахавк", ушао је у Медитеран, што је његова зона операција, јавља агенција Блумберг. 

19.25 - Амбасадорка Британије при УН Карен Пирс одбацила је оптужбе Русије да је њена земља умијешана у напад у Думи. "То је гротескна и очигледна лаж и најгори пример лажних вијести које смо чули од руске пропагандне машинерије", рекла је Пирсова.

17.28 -
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја позвао је САД, Француску и Велику Британију да не доводе свијет на опасну ивицу и да траже миран излаз из ситуације у Сирији.

17.21
- "Имамо доказе да је Велика Британија директно умијешана у организовање ове провокације", рекао је портпарол Министарства одбране Игор Конашенков. Конашенков је рекао да Министарство има довољно доказа да је планирана провокација са употребом хемијског оружја изведена у Думи 7. априла.

17.12 -
Кинески амбасадор при УН рекао је да је цијели свијет у страху од избијања новог рата и позива на разум. Поручује да је потребно спровести свеобухватну истрагу. 

16.48 -
„Да ли се догодио хемијски напад? Да. САД су анализирале то, и да, био је хемијски напад. Велика Британија је анализирала - да, био је. Француска је анализирала, да био је. Три одвојене анализе дошле су до истог закључка. Постоје докази за оно што се догодило“, рекла је Ники Хејли, стална представница САД при Уједињеним нацијама. Хејлијева одмах послијее сједнице Савјета безбједности одлази на консултације у Вашингтон.

16.39 - 
Ситуација на Блиском истоку је хаотична до мјере да је постала пријетња по међународни мир и безбиједност, рекао је први човјек УН Антонио Гутерес амбасадорима Савјета безбједности који расправљају о стању у Сирији. Истовремено се води неколико сукоба који су на различите начине повезани. Нема војног рјешења овог конфликта, рекао је Гутерес.

16.02 - Британија
позива да се Русија позове на одговорност због нарушавања Конвенције о забрани хемијског оружја, саопштила је Амбасада Велике Британије у Москви. Амбасадор Велике Британије је изјавио да је Русија „највјероватније“ одговорна за тровање бившег сарадника Државне обавештајне управе Русије Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије.

15.40 - Француски предсједник Емануел Макрон разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином, и том приликом изразио забринутост због погоршања ситуације у Сирији. Макрон је  позвао на интензивнији дијалог Париза и Москве, саопштено је из Макроновог кабинета.

15.30 -
Холандски премијер Марк Руте наводи да Холандија не разматра да се придружи евентуалној војној акцији у Сирији, чак иако је вјероватно да је сиријска влада употребила забрањено хемијско оружје.

14.30 -
Постоји озбиљна могућност да се изнад Сирије сукобе америчке ракете "томахавк" и руски систем противваздушне одбране /ПВО/ "С-400", који би могао да неутралише неке пројектиле, али не и да заустави масовније ударе, вјерују британски стручњаци.

12.48 - Русија располаже неоспорним доказима да је хемијски напад у граду Думи у Источној Гути инсцениран, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са холандским шефом дипломатије Стефом Блоком у Москви.

"Имамо неоспорне доказе да је реч о инсценираној акцији специјалних служби једне земље која настоји да буде у првим редовима русофобске кампање", рекао је Лавров.

12.09 - Седам америчких извиђачких авиона примијећено је у близини сиријске обале и то у источном Средоземном мору гдје су размјештене руске базе у Сирији "Хмејмим" и "Тартус", преносе руски медији.

Летове америчких авиона забиљежила је и агенција за мониторинг летова "Мил Радар", преносе руски медији.

Ријеч је о шест противподморничких авиона П-8А "посејдон", који су полетјели са авио-базе Сигонела на Сицилији, као и о једном авиону за радиоелектронско извиђање ЕП-3Е "аријес два", који је полетио са грчког острва Крит.

 11.43 - Међународни односи не треба да зависе од тога како је један човек расположен када се пробуди ујутру, каже замјеник руског премијера Аркадиј Дворкович и истиче да Русија није спремна за такве ризике, преноси РИА Новости.

11.08 - Велики број стручњака Организације за забрану хемијског оружја стићи ће данас у либанску пријестоницу Бејрут, одакле ће касније отпутовати у Дамаск, главни град Сирије, саопштио је извор из регионалне канцеларије УН у Бејруту.

Стручњаци ће бити дио мисије за проналажење чињеница у оквиру истраге о наводној употреби хемијског оружја у Сирији.

Извор наводи да су чланови канцеларије специјалног изасланика за Сирију стигли из Дамаска и да ће се придружити стручњацима ОПЦВ.

09.42 - Савјет безбједности УН заказао је за данас још један ургентни састанак на захтјев Русије, а тема ће бити угрожавање свјетског мира усљед могућих ваздушних удара САД и њихових савезника на Сирију, јавио је АП.

Дума (Фото: Танјуг/АП/Syrian Civil Defense White Helmets)

08.00 – Aмерички званичници добили узорке крви и урина жртава наводног хемијског напада у Сирији. Tестови показали да су узорци позитивни на хемикалије, прије свега на хлорин, а неки и на нервни агенс.

Британска премијерка Тереза Меј и амерички предсједник Доналд Трамп сагласили су се у разговору да је "од кључног значаја одвратити сиријску владу од даље употребе хемијског оружја", као и да наставе да блиско сарађују око међународног одговора на употребу тог оружја у Сирији, преноси Ројтерс.

Иако се послије неколико састанака са безбједносним званичницима није оглашавао на Твитеру, амерички предсједник јуче је поручио да ће одлука о евентуалној акцији против Сирије ускоро бити донијета.

Сиријски амбасадор у УН Башар Џафари рекао је новинарима да два истражитељска тима Организације за забрану хемијског оружја треба да стигну у Сирију ради истраге о наводном погубном нападу у Думи.

"Те двије групе ће одвојено стићи у Сирију... Спремни смо да их испратимо до локације на коју желе да оду, кад год желе", рекао је Џафари, пренио је Ројтерс.

Извор: Агенције