latinica  ћирилица
12/04/2018 |  20:15 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

У Сплиту "За дом спремни" и "неписмени транспаренти"

На сплитској Риви је одржан протест против Истанбулске конвенције на ком су се зачули и усташки поздрави, преносе хрватски медији.

Скуп је организовала грађанска иницијатива "Хрватска против Истанбулске конвенције" са захтјевом да се одустане од ратификовања тог документа који је подијелио хрватску јавност, али и владајући ХДЗ.

Протест су обиљежили усташки поздрав "За дом спремни!" правописно неписмени транспаренти, говорници који учестало помињали "домовински рат" и Фрању Туђмана, али и отворене пријетње ХДЗ-овцима који ће сутра у Сабору гласати за ратификацију Истанбулске конвенције.

У више наврата им је поручено да ће их, ако буду гласали за ратификацију, смијенити на сљедећим изборима.

Међу окупљенима су били хрватски саборски заступници Миро Буљ, Жељко Гласновић, контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон.

Према процјени организатора, на скупу је било скоро 70.000 људи, док репортери портала Индекс.хр. наводе да је било максимално 15.000 људи, док полиција још нема процјену броја оних који су протестовали.

Пред крај протеста против Истанбулске конвенције одржан је и контрапротест током којег су заговорници ратификације у море на Матејушки пустили бијеле лампионе, чији је број једнак броју жена убијених откад је Хрватска потписала Истанбулску конвенцију 2013. године.

Истанбулска конвенција, која се бави заштитом жена и борбом против насиља у породици, изазвала је бунт међу католичким свештенством и припадницима конзервативних партија у Хрватској.