latinica  ћирилица
12/04/2018 |  17:52 ⇒ 13/04/2018 | 09:17 | Аутор: СРНА

Захарова: Другостепена пресуда Шешељу - наставак антисрпских пресуда

Другостепена пресуда лидеру СРС Војиславу Шешељу којом га је Механизам за међународне кривичне судове у Хагу осудио на 10 година затвора само је наставак низа политички мотивисаних антисрпских пресуда, далеких од идеје независног правосуђа, и није у складу са идејом транспарентног међународног кривичног правосуђа, рекла је портпаролка руског МИП-а Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је навела да је Жалбено вијеће Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале достојни насљедник Хашког трибунала у негативном смислу.

Она је додала да је Министарство спољних послова Русије у више наврата скретало пажњу јавности када је ријеч о суђењу Шешељу - иако комплетна пресуда још није објављена, већ је на основу онога што је доступно јавности могуће донијети закључак да је текст пресуде контрадикторан, преноси Спутњик.

Жалбено вијеће Механизма кривичних судова у Хагу укинуло је ослобађајућу пресуду Шешељу и прогласило га кривим за прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима, осудивши га на 10 година затвора.

Шешељ, међутим, неће ићи у затвор јер је у притвору Хашког трибунала током суђења провео укупно једанаест и по година.