latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:47 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

Бијељина: 26 година Прве семберске лаке пјешадијске бригаде

У Бијељини је обиљежено 26 година од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. Припадници ове бригаде, учествовали су у бројним борбама за одбрану срспког народа и територије - од Семберије до западно-крајишких општина.

12. априла 1992. године формирана је Прва семберске лаке пјешадијске бригаде ВРС као прва српска бригада, претеча формирања свих будућих бригада ВРС, истакли су њени некадашњи припадници.

Први ратни начелник штаба ове бригаде Ђоко Пајић каже да је овај дан значајан не само за Семберију, него и за Републику Српску.

- Постојали смо и прије као бригада, јер смо септембра 1991. године били мобилисани због рата у Хрватској и Славонији, а имали смо задатак да спријечимо агресију Хрватске на Семберију - рекао је Пајић.

Он је навео да су 1. априла, када су избили сукоби у Бијељини, као већ формирана и оспособљена бригада и са осталима који су дошли у помоћ, успјели да спријече шири међунационални сукоб у граду. Истакао је да је од формирања бригада кренула у одбрану ширих простора и да је учествовала на свим ратиштима.

Прва зона одговорности бригаде била је у Брчком, а затим на Мајевици, гдје су паравојне муслиманско-хрватске снаге из правца Тузле почеле да пале српска насеља и да прогоне становништво, подсјетили су демобилисани борци на ратни пут ове бригаде.

Прва семберска бригада имала је зону одговорности дугу 37 километара, а припадници њених јединица борили су се и на другим фронтовима, гдје се од 1992. до 1995. бранила Република Српска.