latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:40 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Вишеград: Помен руским добровољцима

У Вишеграду је служен парастос погинулим руским добровољцима, поводом обиљежавања 25 година од страдања у одбрамбено-отаџбинском рату. Вијенци и цвијеће положени су на централни споменик, на Српском војничком гробљу на Мегдани и на руски крст на брду Град изнад Вишеграда.

Људмила Богословска из Москве у протеком рату изгубила је сина Константина, који је као 23-годишњак положио свој живот у одбрани Вишеграда 1993. године.

- Мој син је остао овдје на вашој земљи. Питали су ме хоћу ли тијело свог сина однијети у Русију и одговорила сам им: "Не, нека почива ту са српским борцима" - каже Богословска.

Руски добровољци одликовали су се великом храброшћу и пожртвовањем, присјетио се ратни командант Друге Подрињске бригаде Лука Драгичевић.

- Њиховим доласком смо, поред огромне моралне добити, спознали и новине у борбу- тактику, њихову храброст, пожртвованост и оданост - рекао је Драгичевић.

Одбрамбено-отаџбински рат српски народ водио је са малобројним савезницима, због тога руски добровољци и породице погинлих у Српској имају свој дом, поручују из БОРС-а.

- Увијек ћемо их дочекивати са љубављу и братски их угостити, како би се овдје осјећали као код своје куће, јер су те породице то заслужиле - истакао је Жељко Лалић из Борачке организације сарајевско-романијске регије

Покренута је и иницијатива о братимљењу Вишеграда и московске општине Звениград.

- Отпочећемо више видова сарадње, почевши од културе, спорта и туризма до привреде - каже Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Под командом Главног штаба ВРС борио се Руски добровољачки одред од око 700 добровољаца из свих крајева Русије, од којих је њих 37 страдало у одбрани Српске.