latinica  ћирилица
12/04/2018 |  09:03 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Беба рођена четири године послије смрти родитеља

У Кини је једна беба рођена од сурогат мајке четири године послије погибије њених родитеља у саобраћајној несрећи, пренијели су кинески медији.
Вјештачки ембрион (Фото: University of Cambridge) -
Вјештачки ембрион (Фото: University of Cambridge)

Пар, који је настрадао 2013. године, замрзнуо је неколико ембриона у нади да ће добити потомство путем вантјелесне оплодње.

Послије несреће, њихови родитељи водили су правну борбу да им се дозволи да искористе ембрионе, пренио је Би-Би-Си.

Дјечак је рођен 2017. године од сурогат мајке из Лаоса, пренио је лист "Бејжинг њуз". Лист је описао правне детаље случаја који је без преседана у кинеској правосудној пракси.

У вријеме када се несрећа догодила, ембриони су били безбједно смјештени у болници у Нанђингу, замрзнути на минус 196 степени Целзијусових у цистерни са течним азотом.

Четворо родитеља настрадалог пара добили су одобрење од суда да искористе оплођене јајне ћелије.

Пошто је сурогат родитељство нелегално у Кини, морали су да оду у иностранство.

Родитељи пара су одбрали Лаос, гдје је комерцијално сурогатство легално. Ниједна авио-комапнија није жељела да транспортује ембрионе, па су они у замрзнутом стању транспортовани аутомобилом.

Специјализована агенција пронашла је сурогат мајку и дјечак је рођен у децембру 2017. године.

Сљедећи проблем било је држављанство дјечака који је добио име Тијантијан. Он је рођен у Кини, а мајка је из Лаоса допутовала уз помоћ обичне туристичке визе.

Пошто дјечак није имао билошке родитеље, свих четворо бака и деда морали су да дају крв ради обављања ДНК тестова, чиме је потврђено да је он заиста њихов унук и да су му родитељи били кинески држављани.