latinica  ћирилица
12/04/2018 |  08:16 ⇒ 13/04/2018 | 09:11 | Аутор: РТРС

Криза у Сирији - Teрези Меј зелено свјетло за акцију (ФОТО)

Тензије између Русије и Запада око Сирије остале су на високом нивоу, иако су званичници на обје стране унеколико ретерирали од запаљивих изјава претходних дана. Трамп наводи да никада није рекао да су напади неизбјежни. Меркелова одбацила могућност да се Њемачка укључи у акцију. Сиријски предсједник Башар ел Асад истиче да су пријетње западних сила засноване на лажима.

00.15 - Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да не може ни да замисли проливање било америчке, било руске крви у Сирији. На питање да ли ће америчка крв бити проливена у случају да су изгубљени руски животи, Захарова је рекла да о томе не жели ни да мисли и да вјерује да се све може ријешити комуникацијом.

22.55Руска војна полиција почела да дјелује у Думи "да би се спријечиле провокације, осигурала безбједност, примијенио закон и организовала помоћ локалном становништву", саопштио је начелник Руског центра за помирење у Сирији генералн мајор Јуриј Јевтушенко.

22.35Трамп разговарао са тимом за националну безбједност. Још нема коначне одлуке o акцији, јавља Ројтерс. Предсједник САД ускоро ће разговарати са Макроном и Терезом Меј.

21.40Британска влада дала премијерки Терези Меј зелено свјетло да се придружи СAД и Француској у планирању војних напада, преноси АП. Влада, међутим, није дала наговјештај о времену или обиму било какве акције.

20.40 – Руски амбасадор у УН Василиј Небензја позвао је САД и њихове савезнике да се уздрже од војне акције против Сирије истакавши да је "хитан приоритет спречити опасност од рата". 

20.03 - Два америчка званичника рекла су телевизијској мрежи Ен-Би-Си да је анализама узорака крви и урина жртава из Думе утврђено присуство нервног гаса и хлора.

19.15 - Предсједници Русије и Турске
расправљали су о ситуацији у Сирији у телефонском разговору, наводи се у медијским извјештајима који се позивају на ријечи руског предсједничког портпарола Дмитрија Пескова. Извор је саопштио да су се двојица челника усагласила да остану у блиском контакту о питањима везаним за Сирију.

19.10 - Сирија
је саопштила да ће сматрати Запад одговорним за евентуално кашњење у доласку мисије Организације за забрану хемијског оружја ради истраге наводног напада хемијским оружјем. Извор у Министарству спољних послова рекао је да Запад покушава да опструише задатак мисије и да се петља у њихов посао.

18.35-
Министар одбране САД Џејмс Матис изјавио је да Пентагон нема доказа да је у сиријској Думи употребљен сарин или хлор. Он је додао да је једини Пентагонов доказ да се овај инцидент десио дошао са друштвених мрежа и извјештаја медија.

18.15 - Прва група хемичара из Организације за забрану хемијског наоружања вечерас ће допутовати у Сирију. Очекује се да у суботу почну истрагу око наводног напада хемијским наоружањем у Думи, јавља британски Индепендент.

18.10 -
Италија неће имати никакву директну улогу у војној акцији Запада против Владе Сирије, али ће обезбиједити логистичку подршку својим савезницима, саопштено је из кабинета премијера.

Премијер прелазне Владе Паоло Ђентилони рекао је да је имао велики број "међународних контаката", укључујући и онај са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

18.03 - Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Сирија не треба да постане арена у којој ће велике силе испробавати снагу. Ердоган је ситуацију у Сирији коментарисао послије телефонских разговора са председницима САД и Русије, Доналдом Трампом и Владимиром Путином. 

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да би могући напад на Сирију могао да се деси ускоро "или не толико брзо".
"Никада нисам рекао када би напад на Сирију могао бити извршен", написао је Трамп на "Твитеру".

16.08 – Пријетње употребом силе против Сирије представљају грубо кршење Повеље Уједињених нација, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

16.00 – Сиријска војска заплијенила је наоружање саудијског порјекла у акцији у предграђу Дамаска, јавила је државна телевизија. Експлозив, мине, пројектили и импровизоване бомбе пронађени су у бункеру у насељу Замалка. Заплијењена муниција и експлозиви
 
15.25 – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да они који су одговорни за напад отровним гасом у Сирији морају да сносне одговорност. "Ми осуђујемо на најснажнији начин употребу хемијског оружја", рекао је Столтенберг, пренео је Ројтерс. 

15.54 - Руски бродови напустили су морнаричку базу Тартус у Сирији, изјавио је руски посланик Владимир Шаманов, пренио је "Интерфакс". Шаманов је предсједник комисије за одбрану при доњем дому парламента. Он је рекао да су бродови напустили ову базу у Средоземном мору ради сопствене безбједности и додао да је то "нормална пракса" када постоји пријетња од напада, наводи се у агенцијском извјештају.

14.45 – Ни 24 часа послије упозорења Евроконтрола на "могуће ракетне активности" изнад западног Медитерана, на небу изнад Сирије нема цивилног ваздухопловног саобраћаја. 

13.53 - Њемачка неће учествовати у могућој војној акцији у Сирији, изјавила је њемачка канцеларка Ангела Меркел.
Она је на прес-конференцији са данским колегом Ларсом Расмусеном саопштила да постоји много доказа да иза наводног хемијског напада у Источној Гути стоји Дамаск.

"Постоји много доказа да сиријски режим примјенио такво (хемијско) оружје", рекла је она.

13.22 - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да има доказе да иза наводне употребе хемијског оружја у Сирији стоји влада из Дамаска.

Макрон је рекао да ће одлуку о нападу на Сирију донијети "када за то дође вријеме". Он је обећао и да Париз неће дозволити ескалацију у регији. 

12.27 - Чланови британске владе расправљаће данас о томе да ли ће се Велика Британија придружити САД и Француској у евентуалном војном нападу у Сирији, који би могао да западне силе и Русију доведе у директну конфронтацију.

Британска премијерка Тереза Меј позвала је министре да прекину ускршњи одмор како би на ванредном састанку кабинета размотрили како Лондон да одговори на интервенцију сиријске владе у Думи, коју је Мејова назвала "варварским нападом отровним гасом", преноси Ројтерс.

12.22 - Било каква потенцијална акција западних земаља могла би да додатно дестабилизује ситуацију у Сирији, изјавио је сиријски предсједник Башар ел Асад.

Он је рекао да поједине западне земље "подигну глас" сваки пут када сиријске снаге остваре побједа на терену и да акције постају интензивније са намјером да се промијени ток догађаја.

"Такви гласови ће, као и било каква могућа акција, да допринесу само нестабилности у региону , што представља пријетњу међународном миру и безбједности", изјавио је Асад.

12.09 - Канал за комуникације између војски Русије и САД о Сирији налази се у активном стању и користе га обје државе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Та линија постоји и активна је... У цјелини, линију користе обје стране", рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање да ли заиста војни ресори Русије и САД користе линију сарадње како би избјегле губитке међу руским војницима у случају удара у Сирији. 

Он је додао да у Путиновом распореду нема разговора са предсједником САД Доналдом Трампом.

11.31 - Западни медији су промијенили тон у праћењу заоштравања односа између Русије и САД због Сирије и сада већина њих сматра да је ескалација кризе беспотребна, преноси "Спутњик".

11.10 - Припадници сиријске војске заробили су одређен број британских војника током војне операције у подручју сиријске источне Гуте, пренијела је агенција "Ел Мајадин". Сматра се да су заробљени војници дио међународних снага које су распоређене у подручју како би извршиле копнени напад на сиријску пријестоницу Дамаск, у сарадњи са САД.

У извјештају медија наводи се да су САД и друге чланице НАТО савеза, укључујући Јордан и Израел, планирале да изврше напад са неколико фронтова, али да је план пропао усљед брзог напредовања сиријских оружаних снага током прошлог мјесеца.

У оквиру завјере су, наводно, планирани масивни ваздушни напади САД, као и напади израелских авиона, како би се отворио пут за напад копнених снага, пренио је "Спутњик".

"Након што је откривена завјера, команданти сиријских и руских снага су започели операцију у источној Гути, како би одбили нападе", изјавили су извори за "Ел Мајадин" и агенцију "Фарс".

Пошто је завјера пропала усљед брзог напредовања сиријске војске, САД су отказале све операције страних јединица и наредиле да се смјеста повуку из источне Гуте, кроз источна предграђа Дамаска, укључујући град Думу.

10.07 - Портал "Ратно вријеме" тврди да су кинески борбени бродови, који се налазе у Средоземном мору, добили наређење да се у случају ратне ескалације у овом дијелу свијета подреде команди руске Ратне морнарице. Портал закључује да то, практично, значи да евентуални амерички удар по циљевима у Сирији неће моћи проћи без активног учествовања и Војске Кине.

Кинески ратни бродови (Фото: AP Photo/ Xinhua, Wu Dengfen)

Док западни медији извјештавају о покретима америчких, британских и француских снага, руска Црноморска флота и добар дио руских авио-пуковнија стратешке намјене подигли су степен борбене спремности као и добар дио јединица који у свом саставу имају стратешке бомбардере.

10.06 - Према наводима, из руске авио-базе "Моздок" полетјела је група бомбардера "Ту-22М3" и одлетјела у правцу Ирана.

Прије неколико дана на простор Сирије пребачени су и посебни противподморнички авиони "И-38 Новела".

Радарски капацитети који су постављени у Сирији регистровали су снажну активност специјализованог извиђачког апарата "Боинг П-8А Посејдон", на неколико стотина километара од Латакије.

09.14 - Сателитски оператер "Image sat international" објавио је двије фотографије на којима су приказани ратни бродови, који наводно припадају Русији, како напуштају сиријску луку Тартус.

Из компаније ИСИ, која је раније објавила фотографије руских авиона посљедње генерације "Су-57", тврде да је до помјерања пловила дошло усљед пријетњи нападима на Сирију.

Оператер ИСИ је саопштио да су луку напустили фрегата класе "Адмирал Григорович", двије подморнице класе "Кило", десантни брод класе "Рапуча", као и неколико других пловила, пренио је "Спутњик".

Руско Министарство спољних послова није коментарисало наводе компаније ИСИ.

 08.26 - Сиријске владине снаге су ставиле под своју контролу град Думу — последње упориште милитаната у Источној Гути, саопштио је начелник руског Центра за помирење зараћених страна Јуриј Јевтушенко.

08.20 - Британски авиони на Кипру налазе се у пуној борбеној готовости за извођење удара по Сирији, пише лист "Тајмс", позивајући се на неименовани извор.  "Дејли телеграф" јавља да су се британске подморнице позиционирале тако да је Сирија у домету њихових "томахавк" ракета.

08.15 - Премијерка Британије Тереза Меј још није донијела одлуку о нападу, пише "Дејли телеграф". У међувремену, и из Бијеле куће поручују да је ракетни напад само једна од опција које су на столу.

Британска подморница (AP Photo/ Neil Munns)

08.10 - Предсједник САД Доналд Трамп није још изнио временски оквир у ком би евентуално дошло до акције у Сирији. Он је претходно упозорио Русију преко Твитера, да се спреми за ударе ракета на Сирију. Са друге стране, генерал руске војске Виктор Познахир, рекао је да су припадници групе Бијели шљемови изрежирали и снимили наводни напад хемијским оружјем на цивиле, у сиријском граду Думи. 

 08.00 - Предсједник Русије Владимир Путин нагласио је фундаментални значај поштовања суверености Сирије и позвао на уздржаност од поступака који дестабилизују ситуацију у Сирији, саопштено је из Кремља. Руски предсједник и израелски премијер Бењамин Нетањаху разговарали су о ситуацији у Сирији. Путин и Нетањаху су у телефонском разговору, који је иницирао израелски премијер, размотрили стање у Сирији, укључујући ситуацију након што су израелске ваздухопловне снаге извршиле напад на аеродром у сиријској покрајини Хомс. 

Извор: Агенције