latinica  ћирилица
11/04/2018 |  19:32 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Уставном суду БиХ расположиви буџет није довољан

Због све већег броја предмета челни људи Уставног суда БиХ пожалили су се да им расположиви буџет није довољан. Још један милион КМ био би им, кажу, подстрек за ефикаснији рад.

Приоритет Уставног суда БиХ су оцјене уставности па ће се ускоро на дневном реду пленарног засједања, како су најавиле судије, наћи и она бошњачких и хрватских делегата из Вијећа народа Републике Српске на Закон о Дану Републике. Ускоро ће одлучивати и о апелацији СНСД-а на Закон о земљишним књигама у Федерацији БиХ.

- Закон о земљишним књигама у Федерацији БиХ такође је у обради и могуће је да ће се разматрати на првој наредној сједници - каже Златко Кнежевић, потпредсједник Уставног суда БиХ.

Судије Уставног суда БиХ пожалиле су се да један број одлука није извршен и да највећи број њих није провела Парламентарна скупштина БиХ, један број парламент Федерације, а најмање Народна скупштина Републике Српске.

- Немамо ефикасан инструмент да бисмо наше одлуке проводили - наводи Мирсад Ћеман, предсједник Уставног суда БиХ.

Из Уставног суда БиХ најављују да ће о апелацији Борјане Кришто на одредбе федералног Устава у вези са избрисаним одредбама Изборног закона, одлучивати када се о њој изјасни високи представник у БиХ, чије су мишљење управо они тражили.

- Када високи представник интервенише на уставно-правни систем и поредак, проглашавајући одређене прописе законом, у овом случају Уставом, он је заправо уставотворац, доносилац оспореног акта. Његово мишљење и коментар се подразумијевају - каже Ћеман.

Тражење става ОХР-а доводи у питање сврсисходност постојања ове судске инстанце у БиХ, реагује СНСД-ов посланик у Парламенту БиХ Никола Шпирић. Неприхватљиво је, каже, објашњење да је високи представник након интервенције уставотворац и пита да ли то значи да све законе које је наметнуо високи представник не можемо мијењати без његове дозволе.