latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:56 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Јаче контроле рада запослених у бх. институцијама и конкурса?

Да ли ће ускоро доћи до јаче контроле рада запослених у бх. институцијама, али и строжијих правила када је ријеч о конкурсним процедурама? Успостављање реда и дисциплине требало би да донесу Измјене и допуне закона о раду у институцијама БиХ, које ће се ускоро наћи пред бх. парламентарцима.

Константна болна рана бх. запошљавања - конкурси - тек је дио предложених измјена Закона о раду у бх. институцијама. Како би се спријечиле злоупотребе, предвиђено је да процедура пријема у радни однос мора бити завршена у року од четири мјесеца од дана објаве јавног огласа. Уколико се не заврши, послодавац конкурс мора поништити, а нови, за иста радна мјеста, не може расписати у року од годину дана. Циљ измјена овог закона, како је образложено, јесте унапређење постојећих процедура и превазилажење појединих недоречености.

- Ако погледате уназад и видите све учинака и ревизије које су вршене у институцијама БиХ, а ми некад олако прелазимо преко тога, указаће се потреба за једним одговорнијим и транспарентнијим радом- од запошљавања до пензионисања. Мислим да овај закон нуди одређена рјешења у том правцу - каже Драгутин Родић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

А биће ту и јачања дисциплине, па је предвиђено и да послодавац води Књигу евиденције о запосленима и њихове персоналне досијее, како би се могли ефикасно и брзо утврдити кадровски капацитети и статус запослених. Упутства за то требало би да изради бх. министар правде у року од три мјесеца. Наравно, уколико закон прође.

Пажња се посвећује и, до сада занемареном, оцјењивању запослених које би требало бити детаљније дефинисано Правилником Савјета министара. Ту су и промјене када је ријеч о плаћеном одсуству, уговорима на одређено, раду малољетника, упућивању радника на провјеру способности, а пооштрена је и казнена политика према послодавцима.

- Кључни мотив је да се успостави ред, дисциплина и евидентирање свих пратећих докумената за запослене. Мислим да ће усвајање овог закона побољшати стање у тој области - каже Халид Гењац, делагат у Дому народа ПС БиХ.

И док ће се парламентарци ускоро бавити овим законом, синдикалце тренутно највише жуљају одредбе које се односе на репрезентативност синдиката.

- Нигдје у БиХ се, ако посматрамо синдикате на нивоу ентитета, не одређује тако рестриктиван став према синдикату, од којег се захтијева да има већину запослених у чланству да би био репрезентативан. Тај страндард се у земљама региона креће од 20 до 35 одсто - каже Лејла Чопељ, предсједник Синдиката државних службеника и запослених у институцијама БиХ.

Замјерају синдикалци и што се врло декларативно прописују консултације са синдикатом у изради закона и подзаконских аката који третирају радно-прави статус запослених, односно што није стриктно прописана обавеза послодавца у том смислу.