latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Руски генерал: Наводни хемијски напад у Думи изрежиран

Припадници групе Бијели шqемови су изрежирали и снимили наводни напад хемијским оружјем на цивиле у сиријском граду Думи, тврди генерал пуковник руске војске Виктор Познахир.

Виктор Познахир је изјавио да испитивање тла на мјесту наводног напада није открило ниједан доказ који би поткријепио тврдње да се тамо догодио напад хемијским оружјем.

- Узорци тла из Думе нису показали трагове хемијских агенаса - рекао је руски генерал и навео да су доктори у локалној болници рекли руским инспекторима да нису лијечили пацијенте који су били жртве било каквог таквог напада, преноси АП.

- Тог 7. априла направљен је вјероватно посљедњи покушај да се исценира напад хемијским оружјем у источној Гути. Озлоглашени Бијели шљемови, који оперишу као дио терористичких група, исценирали су и снимили напад хемијским оружјем на цивиле у граду Дума - рекао је руски генерал, преноси Тас.

Познахир, који је замјеник начелника Главне оперативне јединице руског генералштаба, рекао је да терористи од почетка хуманитарне операције у источној Гути нису успјели да лажирају напад тзв. хемијским оружјем на цивиле. 

- Током хуманитарне операције, илегално наоружане јединице које се боре у источној Гути непрестано су покушавале да изазову провокације, уз наводну употребу токсичних хемикалија, тако да свале кривицу за коришћење хемијског оружја на сиријску војску - рекао је Познахир.

Навео је и да је у подземним тунелима у Хазрами пронађена радионица у којој су екстремисти пунили муницију отровним хемијским агенсима.