latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Гардијан: Београдски Музеј савремене умјетности морате посјетити

Британски лист Гардијан уврстио је београдски Музеј савремене умјетности међу 13 музеја и галерија у Европи које његови читаоци морају посјетити.
Музеј савремене умјетности у Београду (Фото: panoramio) -
Музеј савремене умјетности у Београду (Фото: panoramio)

Новинар Гардијана, Вил Колдвел, у чланку "Лијепа умјетност или дрзак дизајн" саставио је листу од 13 нових галерија и значајних музеја који су дуго били затворени за јавност.

Музеј савремене умјетности у Београду нашао се на осмом мјесту, а Колдвел пише да је због реновирања био затворен од 2007. до 2017. и отворен у октобру.

"Модернистичка зграда, подигнута 1965, има упечатљиву геометријску фасаду (сада обновљену) и садржи највећу колекцију југословенске умјетности у свијету, укључујући дејла Петра Добровића и Милана Коњовића", каже Колдвел.

На првом мејсту његове листе је Блокс - нова грађевина у облику коцке у луци у Копенхагену која би ускоро требало да буде отворена, а садржаваће све - од кућа и ресторана до простора на отвореном за културна дешавања. Ту ће бити и Дански архитектонски центар који ће организовати изложбе.

Колдвел затим препоручује Фондацију Миро Мајорка у Палми, која је посвећена животу и дјелу Хуана Мироа.

Свјетлосни атеље у Паризу је трећи на листи као "први дигитални умјетнички центар" који ће "оживјети класична дјела уз помоћ 120 видео-пројектора и свјетлећих зидова висине до 10 метара", а отвара се 13. априла изложбом посвећеном Густаву Климту и бечкој сецесији.

Гардијан препоручује и Музеј уличне умјетности Ласлодс у Амстердаму, који се отвара на љето и биће међу највећима те врсте у свијету, а међу изложеним радовима биће 24 метра висок портрет Ане Франк који је урадио бразилски умјетник Едуардо Кобра.

Пети на списку је Музеј лијепих умјетности у Валети (Малта) који ће бити отворен у јуну као дио пројекта Валета - Европска престоница културе 2018.

Колдвел препоручује и Национални музеј Шведске у Стокхолму, који ће након пет година бити поново отворен 13. октобра након велике реконструкције, затим Национални музеј савремене умјетности у Атини који ће након више од деценије поново бити отворен за јавност крајем године, Музеј лијепих умјетности у Будимпешти који се отвара у новембру након три године реновирања.

Неизоставно треба посјетити и Колекцију Роберта Казамонтија - прву галерију савремене умјетности у Фиренци са дјелима од Ворхола до Пикаса, Центар Гиљаровски у Москви, отворен у децембру и назван по новинару Владимиру Гиљаровском, хроничару живота у Москви прије и послије револуције.

На претпосљедњем мјесту је умјетнички центар ЛУМА у Арлу, а на посљедњем галерије Фондације Лафајет у Паризу.