latinica  ћирилица
11/04/2018 |  16:08 ⇒ 12/04/2018 | 09:34 | Аутор: РТРС

Требиње: За реконструкцију Дома пензионера 1,6 милиона КМ

Почели су радови на реконструкцији Дома пензионера у Требињу у вриједности од око 1,6 милиона КМ.

Средства за санацију објекта, у коме борави и 20 расељених лица, обезбиједила је Влада. Најављена је и изградња стамбене зграде у Требињу и обећана подршка за инфраструктурне пројекте за српске повратнике у сусједној, федералној општини Равно.

Дом пензионера за годину дана биће у потпуно новом руху, а услови за живот станара ове установе неупоредиво бољи. Осим реконструкције фасаде, крова и мокрих чворова, биће адаптирано и 10 нових соба.

- Дом пензионера у Требињу је установа која је лидер у пружању ове врсте услуга, а сада ће бити још бољи услови за наших 114 корисника - наводи директор Дома, Рајко Ћапин.

Из ресорног министарства најављују изградњу стамбене зграде за 48 расељених лица са подручја града, коју ће финансијски подржати и градска управа Требиње.

- За санацију Дома пензионера и зграду за расељена лица биће издвојено око три милионаа КМ - каже министар за избјегла и расељена лица, Давор Чордаш.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња наводи да ће 20 одсто потребних средстава бити обезбијеђено из буџета Града, те да ће зграда бити изграђена на локацији некадашње касарне.

Подршка инфраструктурним пројектима неће изостати ни за српске повратнике у општини Равно. Финансијска помоћ за обнову осам повратничких кућа, само је дио онога што је Влада Српске уложила на подручју ове федералне општине.

Радови на изградњи путне мреже и водовода приоритети су и за локалну управу Равног, за шта ће из буџета бити издвојено око 250.000 КМ.

За српске повратнике у овој федералној општини, који због посла и живота гравитирају у Требињу, реализација ових пројеката, на које чекају двије деценије, повратак би учинила одрживим и трајним.