latinica  ћирилица
11/04/2018 |  15:56 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Влада Српске улаже знатна средства за наводњавање

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић ракао је да је Влада Српске, поучена искуствима са сушама протеклих година, опредијељена да знатна средства уложи у системе за наводњавање пољопривредних површина.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Пашалић, који је са директором Републичке агенције за аграрна плаћања Савом Минићем у Петровом Селу код Градишке присуствовао презентацији рада тифона за наводњавање на имању породице Калабић, истакао је да је Влада, поред 71 милиона КМ аграрног буџета, обезбиједила додатних пет милиона КМ за набавку система за наводњавање.

"Поред тога Влада је обезбиједила и додатна средстава за развој већих система широм Српске. Тренутно се реализује пројекат изградње система за наводњавање у Требињу, вриједности веће од пет милиона КМ, те система за наводњавање у Братунцу у вриједности двет милиона КМ", навео је он.

Пашалић је додао да се завршава пројектана документација за изградњу акумалације на ријеци Лубини на подручју Градишке, а у припреми су и слични пројекти за подручје Семберије.

Он је нагласио да су исплаћена сва средства за подстицаје у пољопривреди за прошлу годину, а да ће премије за млијеко за новембар и децембар бити исплаћене из аграрног буџета за ову годину у нередних неколико дана, те да се до краја мјесеца очекује и почетак исплате средстава за суфинансирање набавке система за наводњавање.

Директор Републичке агенције за аграрна плаћања Саво Минић истакао је да је од више од 600 пристиглих захтјева за суфинансирање навабке система за наводњавање Агенција обрадила 565 и да ће ускоро бити у оптицају око 1.600.000 КМ за ове намјене.

Минић је рекао да ће бити испоштовани сви захтјеви пољоприврединика и да ће им бити исплаћено 40 одсто инвестиције за набавку система за наводњавање.

"Након завршетка овог пројекта биће подржана и друга капитална улагања у пољопривреди, што представља континуитет подршке пољопривредним произвођачима", нагласио је Минић.

Пољопривредник Драгиша Калабић рекао је да је за набавку два тифона за наводњавање и додатне опреме издвојио око 50.000 КМ и да му много значи што ће 40 одсто вриједности ове инвестиције бити финансирано из пројекта Владе Српске.

Калабић каже да су искуства из претходних година доказала исправност улагања у системе за наводњавање, због чега су се одлучили за набавку два тифона са рачунарским управљањем.

"То ће доста смањити потребу за радном снагом за наводњавање. Ова два тифона за око 12 часова могу да залију површину дужине 350 и ширине око 150 метара, одсносно око шест хектара земљишта", навео је Калабић.

Породица Калабић из Петровог Села обрађује око 40 хектара земљишта, претежно се баве повртарством, а годишње засаде по пет до шест хектара кромпира, лука и лубенице.