latinica  ћирилица
11/04/2018 |  15:48 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Субвенције Владе за системе наводњавања

Интензивна пољопривредна производња у вријеме глобалних климатских промјена незамислива је без савремених система за наводњавање. За ове намјене у текућој години Влада Републике Српске обезбиједила је додатних пет милиона КМ за субвенције.

Породица Калабић из Петровог Села код Градишке на око 20 хектара производи купус, лук, кромпир и лубеницу. Повољне услове субвенционисања искористили су за набавку два савремена система за наводњавање.

Калабић каже да су искуства из претходних година доказала исправност улагања у системе за наводњавање, због чега су се одлучили за набавку два тифона са рачунарским управљањем.

- То ће доста смањити потребу за радном снагом за наводњавање. Ова два тифона за око 12 часова могу да залију површину дужине 350 и ширине око 150 метара, одсносно око шест хектара земљишта - навео је Калабић.

Од укупне инвестиције Калабићи ће добити 40 одсто субвенција ресорног министарстава. Исплату могу очекивати до краја априла.

- Након завршетка овог пројекта биће подржана и друга капитална улагања у пољопривреди, што представља континуитет подршке пољопривредним произвођачима - рекао је директор Републичке агенције за аграрна плаћања Саво Минић. 

Осим у системе за наводњавање, Влада инвестира и у капиталне инвестиције изградње водних акумулација широм Српске.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић ракао је да се завршава пројектана документација за изградњу акумалације на ријеци Лубини на подручју Градишке, а у припреми су и слични пројекти за подручје Семберије.

До сада је од преко 600 пристиглих захтјева за набавку система за наводњавање обрађено 565. Комисије на терену су одобриле захтјеве у укупном износу од 1,6 милиона КМ.